УН: Нестабилно Косово утиче на дијалог

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

УН: Нестабилно Косово утиче на дијалог

/дневник.рс/ Потенцијално нестабилна ситуација на Косову утиче на дијалог Приштине и Београда, под покровитељством ЕУ, као и на разговоре о европској перспективи читавог региона, оценио је генерални секретар УН Бан Ки-мун у најновијем извештају о Косову, наводећи да статус >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << кво не може бити пут ка трајном решењу косовског проблема.


У Савету безбедности у току је седница на којој се расправља о извештају генералног секретара.
Бан у извештају наводи да су догађаји на северу Косова показали да статус кво као начин решавања косовског питања не може бити пут ка трајном решењу проблема, већ је за то потребна снажна визија како ићи напред и заједничко ангажовање са међународном заједницом.
У извештају који обухвата период од 16. октобра прошле до 15. јануара ове године, Бан истиче да иако је дошло да смањења тензија у последњем периоду, он и даље остаје забринут због нестабилне ситуације и сталног ризика од провокација и ескалација међуетничких тензија.
"Ситуација на северном Косову је и даље напета, првенствено због акција које су током претходног периода предузимали Приштина, косовски Срби и Београд", истиче се у извештају.
Бан оцењује и да потенцијално нестабилна ситуација утиче на дијалог Приштине и Београда, под покровитељством ЕУ, као и на разговоре о европској перспективи читавог региона.
Генерални секретар је подсетио да је Савет ЕУ 9. децембра прошле године одложио одлуку о давању статуса кандидата Србији до марта 2012. и да су неке чланице то директно повезале са ситуацијом на северу Косова.
"Догађаји из последњег тромесечја 2011. поново су показали да и даље постоји ризик по мир и стабилност у вези са косовским проблемом, и да се са тим суочавају како људи на терену, тако и међународна заједница", пише у извештају првог човека УН.
Он је, ипак додао, да је дијалог у Бриселу показао да је могуће постићи договор о решавању практичних проблема људи на терену и похвалио Београд и Приштину због обнављања дијалога у тешким околностима.
"Упућујем похвале и због показане воље да се разлике решавају на миран начин", додао је генерални секретар УН.
Он је изразио задовољство напретком постигнутим током разговора у новембру и децембу, оценивши да постоји видљив напредак у спровођењу претходно постигнутих договора.
"Споразум о интегрисаном управљању прелазима, иако још није имплементиран, представља важан пробој који може водити пуној нормализацији стања на северу и успостављању пуне слободе кретања", навео је Бан.
Према његовим речима, Приштина и Београд су у последње време показали да схватају значај позитивне реторике, што се види из изјава приштинских лидера да се оствари боља комуникација са људима и лидерима општина са севера Косова. "Такође сам приметио и недавне изјаве лидера у Београду, који указују на потребу налажења свеобухватног и трајног решења за Косово, искључујући могућност подела по етничким линијама", истиче се у Бановом извештају.
Он се осврнуо и на најављени референдум о прихватању косовских институција на северу Косова заказан за 14. и 15. фебруар, рекавши да за сада остаје нејасно да ли ће бити одржан, али је подсетио да се Влада Србије јавно изјаснила против одржавања референдума.
Генерални секретар је указао да постоји успоравање у решавању проблема расељених лица и проналажењу несталих, оценивши да су та два питања од кључног значаја за помирење.
"Надам се да ће по оба питања ове године бити постигнут напредак, за шта је потребно да се удвоструче напори и побољша неопходна сарадња", додао је Бан.
Он је позвао СБ УН да настави да пружа подршку улози УНМИК-а на Косову и додао да је од великог значаја да се све иницијативе међународне заједнице спроводе координисано и да буду у оквиру резолуцију 1244 Савета безбедности УН.
Бан је похвалио и улогу Европске уније, НАТО и ОЕБС-а због сарадње са УНМИК-ом на Косову.
(Тањуг)

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.