Калох: Парламентарни избори у Србији били слободни и поштени

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 11:02

Калох: Парламентарни избори у Србији били слободни и поштени

Словеначки посланик и посматрач ОЕБС-а Дејан Калох оценио је парламентарне изборе у Србији одржане крајем прошле као слободне и поштене. Фото: Танјуг/Немања Јовановић „Као искусан међународни посматрач морам позитивно да оценим парламентарне изборе у Србији, као слободне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и поштене. Сам изборни процес био је демократски и транспарентатн“, рекао је Калох у интервјуу за данашње Новости.
Оцењујући гласање на бирачким местима на којима је био присутан, Калох каже да је, по његовим запажањима, протекло уредно и без проблема.
„Није било никаквих инцидената. Никаква политичка пропаганда није била видљива ни изван ни унутар бирачких места. На биралиштима су виђени представници невладиних организација, који су несметано обављали свој посао“, истакао је Калох.
Навео је да је на дан избора, заједно са белгијским парламентарцем, обишао десет бирачких места у центру Београда, Савском венцу, Земуну и Батајници и да су се на сваком од њих задржали пола сата и више, што је довољно да се стекне објективан утисак о томе како се спроводе избори.
Осврћући се на изјаве словеначког европосланика Клемена Грошеља о наводним нерегуларностима избора у Србији, Калох истиче да су најсмешније његове изјаве у којима је окарактерисао свеприсутност председника Србије Александра Вучића у медијима.
„Србија очито има проактивног председника, у чему је проблем? Да ли је потребно да председничке активности и обавезе потпуно стану због различитих Грошеља?“, истакао је Калох.
На питање какво је његово мишљење о резолуцији Европског парламента о изборима у Србији, Калох је одговорио да таква резолуција није фер према Србији.
Наводећи да су у њој као недостаци наведени случајеви гужве на бирачким местима, кршења тајности гласања и случајеви групног гласања, он истиче да лично ништа од тога није запазио.
„На неким бирачким местима је заиста било доста бирача, али то је празник демократије“, рекао је Калох.
Истиче да је од 2012. године Србија и службени кандидат за улазак у ЕУ и да Европска комисија истиче да је Србија једна од најнапреднијих земаља на путу у ЕУ и оцењује да овакве резолуције Европског парламента непотребно руше међусобно поверење.
Калох указује да је некаква међународна истрага о наводним неправилностима на изборима потпуно непотребна и да би била увредљива за Србију.
Šapić: Očekujem da će beogradski izbori biti raspisani u narednih sedam, osam dana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Калох: Парламентарни избори у Србији били слободни и поштени се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.