У Белорусији се одржавају парламентарни и локални избори

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 10:52

У Белорусији се одржавају парламентарни и локални избори

У Белорусији су данас отворена биралишта на парламентарним и локалним изборима, пренела је белоруска новинска агенција Белта. Фото: Танјуг/AP Photo, File Већина кандиата су чланови четири званично регистроване партије: Белаја Рус, Комунистичке партије, Либерално-демократске партије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Странке закона и правде.
Како наводи АП, те четири партије подржавају политику председника Александра Лукашенка, док десетак партија није могло да се региструје прошле године.
Лидер белоруске опозиције Светлана Тихановска, која је у изгнанству у суседној Литванији након што је оспорила победу Лукашенку 2020. године, апеловала је на гласаче да бојкотују изборе.
Данашњи избори биће прво гласање у Белорусији од 2020. године, када је Лукашенко освојио шести мандат, након чега је дошло до протеста незадовољних демонстраната, који су оспорили регуларност гласања, наводи америчка агенција. Грађани ће данас бирати 110 посланика народне скупштине и 12.514 одборника на локалним изборима на 5.411 бирачких места, која ће бити отворена до 20 часова.
Према последњим доступним подацима, у бирачке спискове уврштено је 6.911.742 особе.
Обједињени избори одржавају се у складу са измењеним деловима Устава, који је промењен 2022. године.
Овог пута ће чланови парламента и локалних одбора бити бирани истовремено, а мандат ће им трајати пет година.
Више од 45.000 домаћих посматрача ће надгледати изборе, као и 300 међународних, махом чланица Заједнице независних држава, изузев Молдавије и Украјине, пише ТАСС.
Trka za republikanskog predsedničkog kandidata: Tramp pobedio i u Južnoj Karolini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Белорусији се одржавају парламентарни и локални избори се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.