Izvor: Radio 021, 05.Jun.2019, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U centru Novog Sada održana Bajramska sofra

Bajramska sofra, povodom Ramazanskog Bajrama, održana je 11. put u centru Novog Sada, a u pešačkoj zoni na uglu Ulice Modene i Zmaj Jovine ulice okupio se veliki broj građana koji su uživali u "Ulici otvorenog srca".

Islamska zajednica Srbije-Muftijstvo vojvođansko, Medžlis IZ bački i udruženje "NUR-Svetlost", uz podršku udruženja Matice Albanaca Srbije, AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada, tradicionalno organizuju tu svečanost kako bi zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa sugrađanima obeležili jedan od najznačajnijih islamskih praznika.

"Više i ne brojimo koja je po redu ovo manifestacija, jer je bajramska sofra u Novom Sadu postala neizostavni deo duha grada. Tradicionalno, još jednom, pokazujemo koliko je Novi Sad veliki i širok, kako prima u svoje okrilje sve ljude bez obzira na nacionalnost i veroispovest, i kako je lako postati deo novosadskog kolorita različitosti. Zadovoljan sam i zahvalan što se tradicionalno, u prijateljskoj i svečarskoj atmosferi, organizuje ova bajramska sofra, pre svega zaslugom muftije Ziljkića i svih ljudi koji učestvuju u oranizaciji. Ovo je poruka svima da će u Novom Sadu sloga uvek biti jača od podela i mržnje. Svi oni koji misle da su velike patriote i zaštitnici Novog Sada ako razbijaju izloge pekara po gradu, veoma greše, jer se vandalizmom i mržnjom neće ni malo poboljšati život Srba na Kosovu i Metohiji. Ima mnogo lepših načina da se pokaže ljubav i poštovanje prema našem gradu i Srbiji, kao što je uostalom i sudelovanje u ovoj manifestaciji", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vojvođanski muftija Muhamed Ziljkić istakao je da muslimani tradicionalno obeležavaju ovaj praznik bajramskim soframa u svojim domovima, a da je ideja o manifestaciji pre više od deceniju, bila da se bajramska sofra obeležava u centru grada, kako bi se radost praznika podelila sa svim sugrađanima.

"Zahvaljujem se u ime svih muslimana Novog Sada i Vojvodine i celokupne islamske zajednice našem velikom prijatelju, gradonačelniku Vučeviću, na nesebičnoj podršci koju nam godinama nesebično pruža u svakom trenutku. Nadam se da ćemo još  dugo slati ovu lepu poruku iz Novog Sada u svet", rekao je muftija Muhamed Ziljkić.

 Bajramskoj sofri u Novom Sadu prisustvovale su brojne ugledne ličnosti, a pored trpeze tradicionalnih specijaliteta poput mantija, baklava i pita, upriličen je i bogat kulturni program.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Manifestacija "Ulica otvorenog srca - Bajramska sofra"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2019

Povodom jednog od dva najznačajnija islamska praznika, Ramazanskog Bajrama, u centru Novog Sada održana je tradicionalna Bajramska sofra. Manifestacija je organizovana uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Matice Albanaca u Srbiji i Kulturnog centra Novog Sada...Manifestacija „Ulica otvorenog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.