Traže lek za platane

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže lek za platane

Drvoredu u sremskomitrovačkoj Železničkoj ulici, koji je proglašen za spomenik prirode, nužna je hitna sanacija kako bi se stoletna stabla spasla od sušenja

Sremska Mitrovica – Dugogodišnja nebriga ostavila je teške posledice na osamdeset i dva platana u Železničkoj ulici u Sremskoj Mitrovici. Stabla, starija od 110 godina, počela su da se suše, pa je u pomoć pozvan i Zavod za zaštitu prirode Srbije – odeljenje u Novom Sadu. Njegovi stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su predložili da se prvo odrežu obolele grane, a onda skraćivanje krošnji za otprilike dve trećine (takozvano uglavljivanje), kako bi ovi lepotani preživeli, a drvored u Železničkoj, koji je proglašen i spomenikom prirode, ostao ukras grada.

– Sve ćemo uraditi da revitalizujemo ova stara stabla, na tome se neće štedeti, u pitanju je i bezbednost građana, jer pad trulih grana može ozbiljno da povredi prolaznike – ističe za naš list gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, dodajući da bi za celovitu „dijagnozu” bilo potrebno da platane pregledaju i entomolozi i fitopatolozi.

– JP Direkcija za izgradnju Sremske Mitrovice uradiće sve kako bi se zaštita i sanacija ovih stogodišnjaka obavile na najbolji mogući način, a sve akcije ćemo koordinirati sa Zavodom za zaštitu spomenika prirode Srbije, koji će brinuti o sanaciji našeg drvoreda – kaže nam direktor Direkcije za izgradnju Bojan Gavrić.

J. Slatinac

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.