Reči hvale za Miru Banjac

Izvor: Glas javnosti, 13.Nov.2009, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reči hvale za Miru Banjac

NOVI SAD - Programom „Publici u čast“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu obeleženo šest decenija umetničkog rada i osam decenija života pozorišne i filmske glumice Mire Banjac.

U proslavi dva jubileja poznate umetnice učestvovalo je nekoliko desetina njenih kolega i koleginica, mnogi reditelji i scenaristi filmova i drama u kojima je glumila, kao i mnogobrojna publika.

- Mira Banjac je jedna od najvećih srpskih glumica, koja je obeležila 20. vek, a kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vidimo uveliko je počela da radi i u 21.“, rekao je pisac i scenarista, akademik Dušan Kovačević.

O Miri, lepom, zabavnom i uzbudljivom radu s njom, njenim nezaboravnim ulogama i druženjima govorili su Ružica Sokić, Renata Ulmanski, Jelisaveta Sablić, Sonja Stipić, Gorica Popović.

Miri i publici obratili su se i Lazar Ristovski, Goran Paskaljević, Kokan Mladenović, Milivoje Mlađenović i doajen pozorišne režije Dejan Mijač, koji je istakao da je slavljenica „živi primer da malo može da bude ogromno“.

Stihove Miroslava-Mike Antića odrecitovao je Petar Kralj, Đorđe Balašević je po želji slavljenice izveo pesmu „Ne lomite mi bagrenje“, a nastupili su i Biljana Krstić i grupa „Bistrik“.

Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić je, u ime organizatora proslave glumičinih jubileja, rekao da Miru Banjac nije bilo lako ubediti da se ova svečanost organizuje i dodao da je ona i „svojom skromnošću postala velika i vanvremenska“.

Na svečanosti u SNP pročitane su čestitke koje su Miri Banjac uputili predsednik Srbije Boris Tadić i njene kolege Bata Živojinović, Rade Šerbedžija i Svetlana Bojković.

Na gala večeri predstavljene su i knjige „Mira Banjac i njeni filmski portreti“ Petra Volka, knjiga intervjua „Mira Banjac njom samom“ Vesne Krčmar i monografija „Mira Banjac“ Zorana Maksimovića.

Zahvalivši svima, u prvom redu kolegama, „saputnicima naših glumačkih života“, kao i pozorištima i televizijama, koji su omogućili „da nas ne zaborave“, Mira Banjac je istakla da je ponosna što je glumila u nekoliko kultnih filmova i pozorišnih predstava.

Apelovala je da se učini sve kako bi se u Srbiji bio poboljšan status pozorišta i filma, a na kraju izgovorila Antićevu pesmu „Vojvodina“.

Mira Banjac je rođena u Erdeviku, 4. septembra 1929. godine, a svoju glumačku karijeru počela je upravo u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Godine 1970. prešla je u Atelje 212 u Beogradu.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih dveju Sterijinih nagrada, statue „Joakim Vujić“ i Oktobarske nagrade Novog Sada.

G

odine 2001. dobila je najveće glumačko priznanje u Srbiji, „Dobričin prsten“, a 2008. godine i nagradu za životno delo „Pavle Vuisić“. Igrala je u blizu 150 filmova i TV serija i u brojnim pozorišnim predstavama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.