Niko ne želi u majstore

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne želi u majstore

Tesari, stolari, armirači i drugi građevinski majstori traženi su u poslednje vreme na domaćem tržištu rada, ali do njih je teško doći, jer ih sve manje ima.

Kako piše "Danasa", uprkos tome što potreba za njima postoji, interesovanje za upis profila građevinske struke je malo. Tako je Građevinska škola u Beogradu prošle godine upisala svega pet učenika za armirače, dok je tesarski smer ugašen, jer je bilo tek četiri đaka.

Ove godine iz školskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << klupa izlaze samo tri tesara, dok ih u drugom razredu trenutno ima šest. Građevinska škola je, inače, jedina u Srbiji koja školuje zidare, tesare, armirače i montere suve gradnje, kaže direktorka škole Dragana Radovanović.

Ova zanimanja su deficitarna, što znači da je učenicima koji ih upišu obezbeđen smeštaj u domu, a dobijaju i kredit od Ministarstva prosvete. Direktorka objašnjava da neke firme nude đacima stipendije, a sve to se precizira u ugovoru koje poslodavci potpisuju sa roditeljima.

"Iako se u javnosti građevinarstvo vezuje za propala preduzeća, to nije tačno. Ima mladih i stabilnih firmi koje posluju 15-20 godina i koje imaju potrebu za školovanim kadrovima", priča ona.

Kao jedan od razloga slabog interesovanja za upis ona navodi činjenicu da je stručno obrazovanje višestruko skuplje nego gimnazijsko. Srednjim stručnim školama ne ide naruku ni Strategija razvoja obrazovanja Srbije, koja predviđa povećanje broja mesta u gimnazijama, a kao još jedan ograničavajući faktor direktorka navodi da među roditeljima i dalje dominira svest da je bolje upisati dete u četvorogodišnji obrazovni profil nego izabrati majstorsko zanimanje.

Upravo su četvorogodišnji smerovi koji su najtraženiji među đacima u ovoj struci ujedno i najzastupljeniji na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Njih je na birou krajem marta, prema podacima NSZ, bilo 3.679 od ukupno 8.164 nezaposlene osobe sa stručnom spremom iz oblasti građevinarstva.

Na portalu "poslovi.infostud.com" kažu za "Danas" da među zanimanjima iz građevinske struke, poslodavci najviše traže stolare, a značajna ponuda poslova je i za pozicije tesara i armirača. Traženi su i građevinski tehničari, ali za razliku od prethodnih zanimanja, za ovo postoji interesovanje.

Ipak, najveće interesovanje vlada za mesto šefa gradilišta telekomunikacionih mreža, gde se na jedno radno mesto prijavi čak 351 kandidat.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković kaže da je razumljivo da niko neće da se školuje za zanatlije, jer su u pitanju slabo plaćene profesije. "Pravih, kvalitetnih majstora sa 10 ili 20 godina iskustva nema mnogo i zato su dobro plaćeni, najmanje 800 evra. Mladi, koji tek izlaze iz škole, moraju prvo da se dokažu i ne mogu da računaju na velike plate u početku. To je jedan od problema. Osim toga, u celom sektoru građevinarstva prosek plata je ispod republičkog proseka plata i zato je potrebno da imamo granski koletkivni ugovor kojim bi se to rešilo", zaključuje Torlaković.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Niko neće u majstore

Izvor: Danas, 20.Apr.2018

Na tržištu rada u Srbiji u poslednje vreme tesari, stolari, armirači i drugi vrsni majstori građevinske struke zlata su vredni, poslodavci bi dali poslednji dinar da uposle kvalitetnog majstora, ali to je teško jer ih sve manje ima. Članak Niko neće u majstore se pojavljuje prvo na Dnevni list...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.