Cimet kao lek

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cimet kao lek

NOVI SAD - Kaulin, cimet (Latinski naziv Cinnamomum Zeylanicum) uspeva u tropskoj Aziji (Cejlon, Šri Lanka), te u Indiji i Indoneziji.

Spominje se 2800 godina p.n.e. U prošlosti je cimet bio skup kao zlato.

Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke. Kao začinske, koriste se dve vrste: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet, koji potiče iz Burme.

U Evropi se upotrebljavaju obe. Cejlonski cimet stiže u prodavnice u štapićima i ima nežniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prijatniju aromu, a ukus mu je ljuto oštar, slatko-peckav, ni opor ni sluzav. Sadrži 1,5 do 4 odsto eteričnih ulja, piše sajt „Herbateke".

Najbolje vrste kina-cimeta mirišu oštrije, a ukus im je peckavo ljut i sladak dok je hemijski sastav kao kod cejlonskog cimeta.

Kako se pravi?

Cimet se dva do tri puta godišnje seče sa svakog stabla, zatim se preko noći umotava u kokosove asure i pušta da fermentira, nakon toga se guli spoljna kora, odstrani i srednja, a upotrebljava se samo nežna, unutrašnja.

Deset takvih tankih kora uvijaju se jedna u drugu pa se suše prvo u senci a zatim na suncu. Pri tome on dobija svoju žućkasto-smeđu boju. Cejlonski cimet je znatno deblje kore i samo se jedanput uvija u štapić. U prodavnice stiže uglavnom u komadićima od 3-10 cm.

Ulje iz lišća

Za lek se upotrebljava samo kora, a ostali delovi kao začini. Plodovi se ne jedu, iz njih se istiskuje vosak za mirisave svetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao začin ( slično lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura.

To ulje jako žari, pa i samo jedna kap izaziva upalu ako padne na kožu. Ako se kapi ulja prevuku šecerom dobiva se tzv. "cimetov konfekt" ili "sanalet", koji se koristi za jačanje želuca.

Sadrži tanin

Vanjska kora drveta nema lekovitih svojstava. Koristan je samo njen unutrašnji, svetloružičasto-smeđi deo.

Ako je kora na jeziku gorka, onda to nije cimet, nego neka druga kora.

Zbog tanina se primenjuje i kao lek protiv proliva.

Kome prija cimet?

Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, nervinum, adstrigens i dezinficijens probavnih organa.

Punokrvni i lako uzbudljivi ljudi ga ne podnose. Cimet jača srce i želudac, oživljuje živce i osvežava krv.

Pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i sluzi u želucu, kod grčevitog povraćanja, krvavih proliva, krvarenja iz materice, te kod prejake i preduge menstruacije ili posle porođaja, stimuliše mokrenje i deluje protiv gihta.

Vino od cimeta

Namakati 30 grama usitnjene cimetove kore i pola litre slatkog crnog vina 6 dana. Pije se po mala čašica 3 puta dnevno pre jela.

Još je efikasnije cimetovo vino pripremljeno na sledeći način: 100 grama crnog vina, 8 grama cimetove tinkture, 6 grama tinkture matičnjaka i 30 grama šećernog sirupa.

Svakih jedan do dva sata uzima se po jedna supena kašika.

Tinktura

Namočiti 100 grama usitnjene kore cimeta u pola litre 80 postotnog alkohola, u trajanju od 15 dana, procediti i uzimati dnevno po 20-30 kapi 3 puta dnevno pre jela.

Kuvano vino

U jednu litru belog vina staviti koru od cimeta, 10 klinčića i 100 grama šećera, zagrejati do vrenja, poslužiti vruće

Med i cimet

Otkriveno je da mešavina meda i cimeta leči mnoge bolesti. Današnja nauka kaže da med, iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi, kao lek ne šteti dijabetičarima.

Danas je poznata čitava lista bolesti koje se mogu lečiti medom i cimetom.

Artritis

Protiv artritisa uzima se jedan deo meda sa dva dela mlake vode. Dodati kafenu kašičicu cimetovog praha, napraviti masu i masirati bolne delove tela.

Bol će se umanjiti u roku od jednog do dva minuta. Ujutru i uveče popiti šoljicu vruće vode sa dve kašičice meda i jednom kašičicom cimetovog praha. Ako se redovno pije, može se izlečiti čak i hronični artritis.

Gubitak kose

Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebalo bi da stave pakovanje od vrućeg maslinovog ulja, kašičice meda i kašičice cimetovog praha na teme glave.

Držati 15 minuta, pa oprati kosu.

Protiv infekcije bešike

Popiti dve kašičice cimetovog praha i jednu kašičicu meda u čaši mlake vode. To uništava bakterije u bešici.

Umanjiti zubobolju

Napraviti masu od jedne kašičice cimetovog praha i pet kašičica meda, pa staviti na bolni zub.

Ovo ponavljati tri puta dnevno, sve dok traje zubobolja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.