Butorović spasilac „kanarinaca“

Izvor: Sportski Žurnal, 10.Feb.2011, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Butorović spasilac „kanarinaca“


Kako se vremena menjaju!? Ko bi pre dvadesetak i više godina rekao da će jednoga dana „kanarinci“ spas od gašenja potražiti u zagrljaju Vojvodine? Generacijama koje su odgajane na animozitetu dva  kluba, a nije preterivanje ako se kaže da je rivalstvo između Vojvodine i Novog Sada često prelazilo i u otvorenu mržnju, to >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << bi izgledalo kao naučna fantastika.
U vreme kada su u dva najpopularnija novosadska kluba vedrili i oblačili Vujadin Boškov i Hugo Ruševljanin, išlo se čak dotle da niko u Vojvodini nije smeo da nosi deo garderobe u žutoj boji, a u isto vreme je među „kanarincima“ bilo zabranjeno na sebi imati išta crveno!?
Vrhunac rivalstva dogodio se u sezoni 1986/87 kada su se Vojvodina i Novi Sad, kao članovi tadašnje Druge lige „Zapad“, žestoko borili za plasman u Prvu ligu. Tada je u oba gradska derbija Vojvodina slavila s 1:0, a na Detelinari su tvrdili da nije pobedio bolji nego jači. Pri tome se mislilo na snagu tadašnjih političkih moćnika, među kojima je uvek neuporedivo više bilo „crveno-belih“ nego „žutih“.
U međuvremenu se toliko toga promenilo da je na poslednjoj sednici Skupštine Novog Sada, kluba pritisnutog dugovima i do te mere iznemoglog u nemaštini da mu je zapretilo gašenje, otvoreno pozvana u pomoć Vojvodina, odnosno njen predsednik Ratko Butorović kao spasilac. Po toj ponudi, superligaš bi pomogao da se saniraju nagomilani dugovi (pominje se cifra od 15 miliona dinara) i preuzeo kompletnu brugu o daljem funkcionisanju „kanarinaca“, dok bi zauzvrat Novi Sad postao filijala u kojoj bi se kalili mladi igrači, budući prvotimci Vojvodine.
Shvatajući ozbiljnost situacije, a doživljavajući moguće gašenje „kanarinaca“ kao istorijsku sramotu za fudbalski Novi Sad,  Ratko Butorović je u načelu prihvatio poziv s Detelinare. Očekujući i pomoć grada, čije ime nosi klub, prvi čovek Vojvodine najavio je da će konačnu odluku o ovoj inicijativi doneti rukovodstva dva kluba. Pre toga pune ruke posla imaće advokati i finansijski stručnjaci, kako bi se izvršio presek stanja i dobila potpuno jasna slika o preuzetim pravima i obavezama.
Gledajući iz današnje perspektive ono što se događalo u prošlosti između Vojvodine i Novog Sada, neizbežno je podsetiti se dobro poznate izreke – nikad ne reci nikad. Baš tako. Ma koliko izgledalo nestvarno.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.