После орканске олује прикупљено хиљаде тона поломљеног дрвећа и грања, ускоро велика акција садње дрвећа

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Avg.2023, 14:22

После орканске олује прикупљено хиљаде тона поломљеног дрвећа и грања, ускоро велика акција садње дрвећа

После удара суперћелијских олуја 19. и 21. јула, прикупљено је хиљаде тона изваљених и поломљених стабала и биоразградиве масе. Фото: ЈКП Градско зеленило Од првог удара суперћелијске олује 19. јула до 7. августа Градско зеленило је имало 2.626 интервенција на територији Новог Сада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и приградских насеља. Огромна количина поломљеног и ишчупаног дрвећа, као и све гране и други биоотпад лагеровани су на компостном пољу Градског зеленила.
У ударима оркана оборено је и поломљено 2.616 стабaла, а на великом броју стабала су поломљене или заломљене гране. У уклањању последица штете Градском зеленилу помажу и друга градска јавна предузећа и радници и механизација неколико приватних компанија из Новог Сада. Фото: ЈКП Градско зеленило „Наши радници и радници предузећа која нам помажу, ево, и трећу недељу заредом, сваког дана уклањају поломљене гране, пањеве, дрвеће. О каквим разорним последицама је реч најбоље сведочи количина грања, иверја, коре, лишћа и другог биоотпада који смо након удара оркана 19. и 21. јула прикупили и лагеровали на нашем компостном пољу. Реч је о огромној количини биомасе, која заузима скоро цели хектар површине. Уз то, треба додати и стабала поломљеног и изваљеног дрвећа чију ће количину и намену утврдити комисија коју ће оформити градско веће.
Кад се све сумира, реч је о огромној штети, али како је најавио градоначелник Милан Ђурић Градско зеленило и град Нови Сад ће од јесени спровести ново озелењавање града одраслим садницама. Наше предузеће има камион за садњу одраслог дрвећа, и наш план је да се посади најмање дупло више дрвећа него што је страдало у олуји.
Све детаље о броју садница и избору врста дрвећа утврдиће тим за озелењавање чије је формирање најавио градоначелник“, каже директор „Градског зеленила“ Милош Егић.
Егић истиче да ће Градско зеленило поред интервентне садње, која треба да надокнади дрвеће које је изгубљено у ударима оркана, током јесени, зиме и пролећа спровести и редовну садњу дрвећа на великом броју локација у граду. Фото: ЈКП Градско зеленило „У последњих 10 година фокусирали смо се на садњу новог дрвећа и унапређење заштите дрвећа од болести и штеточина. На територији целог града и свим приградским насељима посадили смо више од 54.000 садница, и увели смо фолијарну прихрану одраслих стабала у дрворедима и парковима.
Такође смо први у региону почели са применом препарата на бази црвеног и плавог уља који садрже специјално одабране фунгициде, инсектициде који помажу у сизбијању биљних болести и штеточина на свим врстама дрвећа и жбуња у урбаним срединама.
Уз подршку града Новог Сада наставићемо са садњом новог дрвећа у свим градским квартовима и свим приградским насељима“, каже Егић.
Danas je Dan građevinara: Čak 50.000 porodica živi od građevinarstva u Novom Sadu (FOTO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак После орканске олује прикупљено хиљаде тона поломљеног дрвећа и грања, ускоро велика акција садње дрвећа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.