На новосадској Клиси једна од највећих колонија белих рода у Европи! (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 17:30

На новосадској Клиси једна од највећих колонија белих рода у Европи! (ВИДЕО)

Рекордан број белих рода и њихових гнезда забележен је на стубовима незавршене зграде у новосадском насељу Клиса. Реч је о једној од највећих колонија белих рода у овом делу Европе!
Наиме, Друштво за заштиту >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и проучавање птица Србије (ДЗППС) забележило је рекордан број од чак 52 гнезда у којима се налазе беле роде заједно са својим младунцима.
Поређења ради, ова локација прати се од 2014. године када је на њој забележено прво гнездо, 2017. године избројано је 8, а 2022. године избројано је 31 гнездо. Само годину дана касније, данас је ово место дом једној од највећих колонија белих рода у овом делу Европе, како каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
„Ова колонија је по бројности надмашила и ону у селу Тараш које је понело титулу „Европског села рода“. Ово је једна од највећих колонија белих рода у овом делу Европе и изузетна природна вредност, стога изражавамо бојазан каква судбина чека ове птице које су и по Закону о заштити природе – строго заштићена врста. Будући да активно радимо на праћењу популације ових птица, нудимо своје знање, искуство и помоћ да се нађе најповољније решење. Нипошто не смемо доћи у ситуацију да се у потреби за брзим решењем колонија угрози или уништи“, рекао је Милан Ружић, забринут због могућег рушења ове недовршене конструкције.
Према статистици из 2015. године, у читавој Србији налази се око 1.350 гнезда белих рода. Ова врста птице насељава се у близини људских насеља, а позната су по томе да своја гнезда праве на крововима, димњацима, разним стубовима и сличним конструкцијама.
Беле роде су угрожена врста, највише због губитка повољних станишта за живот, али и због криволова и велике рањивости малих рода, од којих само једна од 10 успе да се врати у своје гнездо.
Ову природну атракцију у Новом Саду можете видети и сами, јер се роде и њихове гнезда виде и са земље, а налазе се на укључењу са Темеринског пута на ауто-пут Е-75, симболично, на недовршеном објекту бившег комплекса „Родић“, поред „Рода“ мегамаркета.
Novosadski „Stonehenge“ – neobičan spomenik „sakriven“ nadomak Novog Sada, posvećen lokalnim herojima (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На новосадској Клиси једна од највећих колонија белих рода у Европи! (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.