Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 13:22

Порастао број белих рода у Новом Саду (ФОТО)

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) забележило је рекордан број гнезда и јединки белих рода на назавршеној згради поред аутопута, у насељу Клиса у Новом Саду. Фото: Танјуг/Дамир Трновац Како се наводи, ради се о једној од највећих колонија ових птица у овом делу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Европе.
Фото: Танјуг/Дамир Трновац Орнитолози ДЗППС-а прате овај напуштен објекат још од 2014. када је први пар белих рода изградио своје гнездо на стубовима и гредама висине 20 метара, а са посебном пажњом од 2017. када је избројано осам гнезда.
Фото: Танјуг/Дамир Трновац Од тада, број белих рода на овој локацији континуирано расте, па је 2022. године избројано 31 гнездо. Међутим, ове године је забележен невероватан пораст, па колонија сада броји чак 52 гнезда, а готово сва су заузета и у њима су младунци са родитељима.
Колико је значајна ова колонија, додаје се, говори и податак да је на територији целе Србије, у последњем националном попису белих рода спроведеном 2014. и 2015. године избројано око 1.350 гнезда, од чега их је у Војводини било око 1.100. Тада се на територији града Новог Сада гнездило свега 3 пара белих рода.
Фото: Танјуг/Дамир Трновац Истиче се да је ова колонија је по бројности надмашила и ону у селу Тараш које је понело титулу „Европског села рода“.
Фото: Танјуг/Дамир Трновац „Ово је једна од највећих колонија белих рода у овом делу Европе и изузетна природна вредност, стога изражавамо бојазан каква судбина чека ове птице које су и по Закону о заштити природе – строго заштићена врста. Будући да активно радимо на праћењу популације ових птица, нудимо своје знање, искуство и помоћ да се нађе најповољније решење. Нипошто не смемо доћи у ситуацију да се у потреби за брзим решењем колонија угрози или уништи“, рекао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
У КЦ Војводине први пут рођене четворке

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Порастао број белих рода у Новом Саду (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.