Промоција монографије „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета“

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 11:31

Промоција монографије „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета“

У петак, 1. марта у 19.00 сати одржаће се промоција нове монографије Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета која је објављена у оквиру изложбе Поморишац – Васа Поморишац. Фото: Галерија Матице српске О књизи ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, историчарке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уметности проф. др Лидија Мереник и проф. др Симона Чупић, као и ауторка др Ана Ереш.
Током викенда, у 13.00 и 17.00 сати одржаће се ауторска вођења Јелене Огњановић кроз изложбу Поморишац – Васа Поморишац.
Монографија Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета настала је као последња у низу јубиларних публикација у оквиру обележавања 175 година од оснивања Галерије Матице српске. У својој основи била је заснована на раду на припреми изложбе Поморишац – Васа Поморишац приређеној поводом Дана Галерије 2023. године и којом је заокружен јубилеј. Поглед на бројна прикупљена дела одабрана за излагање и писање текста за пратећу публикацију, разговори са уметниковим наследницима и увид у бројну архивску грађу, покренули су идеју да се јубилеј употпуни монографском студијом, а животни и уметнички пут Васе Поморишца прикаже свеобухватно и целовито. Ауторка монографије др Ана Ереш одлучила је да сагледа стваралачки опус овог уметника у ширем контексту европске ликовне сцене његовог времена и понудила је читаоцима један модернији поглед и одговор на питање ко је био Васа Поморишац.
Монографијом и изложбом је стваралаштво овог уметника високих уметничких вредности и домета достојних европског признања сада постало доступније и познатије јавности. Нови поглед др Ане Ереш кроз отворенији приступ у тумачењу и разумевању богатства Поморишчевих тематских и ликовних опредељења учинио је овог уметника ближим и јаснијим савременом тренутку, али и за нека будућа времена.
Odlična ekipa sutra nastupa u Gerila baru! Ne smete propustiti „Vojvođansko veče“!

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Промоција монографије „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.