Нови Сад – престоница социјалне заштите Србије: Дуга листа услуга којима град олакшава живот најугроженијим Новосађанима

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Feb.2024, 13:02

Нови Сад – престоница социјалне заштите Србије: Дуга листа услуга којима град олакшава живот најугроженијим Новосађанима

Нови Сад носи титулу лидера у области социјалне заштите у Србији, а по много чему и у региону, а врсте, број и обим социјалних услуга у Новом Саду служе као пример добре праксе, због чега је све више оних који се из овог разлога досељавају у Српску Атину. Фото: Градске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << инфо Међутим, Град овде није стао, већ је напротив и за текућу годину обезбедио средства за још већи обим права и услуга, сазнали смо у разговору са Данијелом Костић, чланицом Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци.
Тако су субвенције за родитеље деце која похађају приватне вртиће, у зависности од узраста деце, повећане са 10.000 на 13.000 и са 13.000 на 16.000 динара. Повећан је и број корисника који остварују право на накнаду трошкова персоналне асистенције, дуплирана је једнократна помоћ пензионерима са најнижим примањима и сада износи 20.000,00 динара за 7.500 најсиромашнијих пензионера а по први пут олакшице ће имати и категорија бораца који ће имати умањење комуналних услуга „Информатике“ за 20 одсто, у складу са Скупштинком одлуком.
„Нови Сад наставља и са мерама про-наталитене политике, обезбеђивањем средстава за накнаду дела трошкова за вантелесну оплодњу у појединачним износима до 320.000 динара, а на првом месту смо и по издатим решењима за субвенције мајкама за куповину прве некретнине у износима од 20.000 евра, а издвојено је и 30 милиона динара за помоћ у лечењу ретких болести које издвајамо за Министарство здравља“, рекла је Данијела Костић за наш портал.
Све услуге социјалне заштите које град пружа могу се разврстати у три групе. Фото: Градске инфо У прву групу ових услуга спадају дневне услуге у заједници као што су дневни боравак за децу са сметњама у развоју и омладину са инвалидитетом, дневни боравак за децу и младе из породица у ризику, дневни боравак за одрасле и старије кориснике, дневни боравак за децу предшколског узраста са сметњама у развоју, услуга помоћ у кући, свратиштезадецуулице и др.
У разговору са чланицом Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци сазнали смо да Град обезбеђује средства и за услуге подршке за самосталанживот какве су становање уз подршку, социјално становање у заштићеним условима, привремено становање деце и омладине без родитељског старања у становима којима располаже Град и мале кућне заједнице.
„Ту су и услуге смештаја у прихватилиште и прихватну станицу, смештај за децу и младе без адекватног родитељског старања, жртве злостављања, занемаривања и трговине људима („Сигурна дечија кућа“), прихвазилиште за децу, младе и одрасле жртве насиља у породици („Сигурна женска кућа“), прихватилиште за одрасла и стара лица у кризним ситуацијама, бескућнике и просјаке, преноћиште за бескућнике и друге услуге које подржавају боравак корисника у породици и непосредном окружењу, које се реализује преко Геронтолошког центра Нови Сад и Центра за социјални рад Града Новог Сада“, наводи Данијела Костић.
Фото Град Нови Сад (Данијела Костић) У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије реализују се и програми стамбеног збрињавања избеглих, прогнаних и расељених лица и повратника из инострансва, и њихoвог економског оснаживања кроз доходовне активности.
„До данас подељено је више од 550 станова и 40 кућа на територији Града Новог Сада, а сваке године се интерно расељеним лицима и избеглицама обезбеђују пакети са огревом и храном“, истакла је за наш портал чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци. Осим наведених, из градског буџета се финансирају и саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге, које се пружају у установама социјалне заштите у Новом Саду.
„Вредно је напоменути и врсте метеријалне подршке коју омогућава Град Нови Сад које се исплаћују као једнократне новчане помоћи, месечне помоћи, помоћ за опрему корисника за смештај у установу социјалне заштите или другу породицу, интервентне једнократне помоћи, новчану помоћ социјално угроженим породицама за децу у основној школи, као и накнаде трошкова за услугу личног пратиоца детета и услугу персоналне асистенције“, каже за наш портал Данијела Костић.
У складу са другим актима Скупштине Града и Градског већа, обезбеђују се и право на коришћење паркинг места за возила особа са инвалидитетом, ослобађање дела обавезе плаћања комуналних производа и услуга – за социјално угрожена лица, ратне војне инвалиде, породице палих бораца и пензионере, а од ове године и за категорију бораца. Такође Град Сад финасира и више програма градске организације Црвеног крста.
Неки од бројних финансираних програма су: Кухиња за социјално угрожена лица, Подела помоћи за директно ублажавање сиромаштва и други видови помоћи социјално угроженим грађанима, Програми и активности за помоћ деци и младима у стању социјалне потребе, Програми и активности за старе, Сервис за додатну социјалну подршку од најранијег узраста детету и ученику, Сервис за превоз деце и омладине са сметњама у развоју са асистенцијом, Учење на даљину – организовање подршке деци у случају дужег болничког или кућног лечења и још многе друге.
Када се наведеном додају и програми удружења за реалиизацију програма од интереса за Град која се финасирају путем јавног конкурса, јасно је због чега Нови Сад сматрају престоницом социјалне заштите Србије. Besplatni mamografski pregledi okupili veliki broj sugrađanki na Trgu slobode – Akcija traje danas i sutra (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад – престоница социјалне заштите Србије: Дуга листа услуга којима град олакшава живот најугроженијим Новосађанима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.