VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA

Izvor: NTV.rs, 21.Feb.2020, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA

Izložba neolitskih figurina koje ilustruju život u neolitu, hranu koja se jela, odeću koja se nosila i još mnogo toga. Sve ovo, nišlije i ljubitelji umetnosti uopšte, moći će da od 21. Februara pa do kraja marta vide u Galeriji Sinagoga. Predmeti su preuzeti kako iz Niškog tako i iz Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, muzeja iz Aleksandrovca župskog gde je jedna monumentalna figurina pronadjena prošle godine, kao i iz zbirke >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Aleksinačkog centra za kulturu.
Kako je izgledao svakodnevni život Vinčanaca. Šta se u doba neolita jelo, pilo, kako se odevalo. Sve ovo ali i mnogo vise, bice prikazano na izlozbi “Vincanska zena, mit, boginja, majka” na kojoj ce biti prikazane uglavnom neolitske figurine i to iz 4 muzeja.
Neolit je veoma značajan period u razvoju ljudske civilizacije izmedju ostalog i zbog činjenice da je tada formirana porodica kao sociološka jedinica.
Biće predstavljeno ukupno 359 predmeta takozvane figuralne i  zoomorfne plastike, a radi se zapravo o malim životinjama koje su predstavljale neku vrsta amajlije u tom periodu, dok su ih drugi koristili prilikom odredjenih kultnih obreda. Takodje, posetioci će imati priliku da vide i  male žrtvenike, korišćene kako u domaćinstvu tako i prilikom obreda, narukvice od školjki, šnale, ogrlice od zuba životinja i još dosta toga.

Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Figurine iz neolitskog doba izložene u niškoj Sinagogi

Izvor: JužneVesti.com, 21.Feb.2020

Predmeti iz neolita i vinčanske figurine do kraja marta će biti izloženi u galeriji Sinagoga, a kako kažu organizatori, posetioci će moći detaljnije da se upoznaju sa društvenim, privrednim, kultnim i estetskim obeležjima i težnjama neolitske populacije na prostoru severnih oblasti centralnog...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.