Srbija danas bira

Izvor: NiskeVesti.rs, 24.Apr.2016, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija danas bira

Parlamentarni izbori, izbori za Skupštinu Vojvodine i lokalni izbori održavaju se danas u Srbiji.

Pravo glasa u Srbiji ima 6.739.441 glasač koji će birati na 8.378 biračkih mesta, od tog broja 90 je na Kosovu, 29 u zatvorima i 38 u inostranstvu.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.
Lokalni izbori održavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << se u 155 opština i 25 gradova Srbije.
Građani Niša moćiće da glasaju za 14 opcija na lokalu, a na zbirnoj listi za gradsku skupštinu je ukupno 579 kandidata.
Na izbore samostalno izlazi 6 stranaka, 5 koalicija i 3 grupe građana. Na listi za gradske odbornike je 210 žena, što je 36 procenata od ukuprnog broja kandidata.
U Nišu je 233.647 birača na lokalu, a glasaće na 174 biračka mesta. “Pozivam građane Niša koji imaju biračko pravo i upisani su u jedinstveni birački spisak da u nedelju 24. aprila ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo, izađu na izbore i glasaju. Birač može da glasa samo ako ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na kojima je naveden jedinstveni matični broj građana”, rekla je predsednica GIK Jelena Žarić Kovačević.
Oni koji nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto mogu da glasaju ukoliko do 11 sati na dan izbora o tome obaveste birački odbor, dodaju. U GAK-u su potvrdili da su pojedini glasači dobijali listiće sa tuđim imenima i podacima.
Birači iz Srbije upisani u posebne evidencije danas će glasati u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.
Parlamentarne izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.