Preminuo prota Milan Nikolić

Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Apr.2020, 18:31

Preminuo prota Milan Nikolić

Protorejer-stavrofor Milan Nikolić starešina hrama u Brzom Brodu preminuo je prošle u 68 godini života. On je 1. aprila smešten na Internoj klinici za plućne bolesti u Nišu, sa dijagnozom jake bakterijske upale pluća.

Protojerej-stavrofor Milan Nikolić rođen 1952. godine, bio je jedan od najobrazovanijih sveštenika u gradu Nišu. Nakon svršene bogoslovije, želeći da studira i da izađe u susret izazovima društvenih nauka, kao i drugim izazovima vezanim za socijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i pedagoško služenje, upisao je i uspešno završio studije sociologije. Počeo je da postiže rezultate na planu društvenih istraživanja, ali je u jednom životnom trenutku shvatio da želi celokupan svoj život i rad da posveti svojoj crkvi.

      Nakon rukopoloženja 1996. godine i postavljanja na mesto paroha u Leskovcu, imao je blagoslov i poverenje Njegove svetosti Patrijarha Irineja, tada Episkopa niškog, da intelektualnim radom doprinese aktivnostima crkve. U vreme kada još nije bila uvedena verska nastava u školama. građani Leskovca mogli su da steknu najverodostojnije hrišćansko obrazovanje, jer se otac Milan, podržavajući i organizujući u tome i druge sveštenike, redovno obraćao vernima preko lokalnih medija. U načinu na koji je on, onda kao leskovački paroh, povezivao gradske medije, gradske institucije i crkvu, pokazali su se najbolji plodovi njegovog obrazovanja, kao i odgovarajućeg umeća komunikacije koju i kasnije primenjivao u svojoj službi. Leskovac je i danas poznat po živoj katihetskoj i misionarskoj aktivnosti svojih sveštenika, na temeljima koje je u značajnoj meri pre više od dve decenije pokrenuo u tom gradu otac Milan Nikolić.

      Dolaskom na mesto paroha u Niškoj Banji 1999. godine otpočeo je drugi period u njegovom životu, ujedno i jedna drugačija vrsta obrazovanja, duhovnog obrazovanja, stečenog kroz iskustvo pastira koji se na svestran način posvećuje svojoj službi. Učio je u tome od najboljih duhovnika, pre svih od znamenitog igumana Ilije, koji je u to vreme služio u okolini Niša, a nakon svog odlaska iz ovih krajeva svoju brojnu duhovnu decu usmeravao da se obrate njemu. Otac Milan je svojim trudom privukao pažnju mnogih, od učenih studenata teologije do prostih bogotražitelja i namernika iz naroda. Ova pažnja i ljubav kojom su mu ljudi uzvraćali ostala je primetna i nakon njegovog umirovljenja, sve do poslednjeg dana njegovog života, imajući u vidu način na koji su mu se obraćali i interesovali se za njega.

       Vrata njegovog doma bila su otvorena za sve. On je sa svojom porodicom, gospođom Dobrilom i decom Danijelom i Daliborom, dvadeset četiri sata dnevno služio svojim parohijanima. Svako ko je imao potrebu da bude saslušan, da mu bude pružena ruka, mogao je da se obrati ocu Milanu, da uđe u njegov dom i da dobije sve što mu je potrebno, od duhovne do materijalne podrške, razgovora, saveta, ispovesti i molitve. Svu pažnju naroda koji mu je dolazio on je preusmeravao ka Bogu. Svakodnevno je, netipično za parohijskog sveštenika, čitao veliki broj molitvoslovlja za zdravlje ljudima koji su mu dolazili s mnogih strana, nikada ne prihvatajući zasluge ni pohvale za to, čak ni posle živih duhovnih posvedočenja kojima je Gospod na te molitve odgovarao.

     Nije se njegova pastirska služba samo na tome zadržala. Još je kao paroh u Niškoj Banji preduzeo veliki trud na obnovi jedne od crkava u svojoj parohiji, Hrama Svetih arhangela u Prvoj Kutini. Obilazeći Brzi Brod, još jedno od mnogoljudnih naselja njegove parohije na periferiji Niša, koje nije imalo svoju crkvu, uverio se u mnoge nevolje s kojima su se stanovnici ovog mesta suočavali, od socijalnih do duhovnih. Otac Milan je svojim snagama, bez ikakve podrške opštinskih i gradskih vlasti, samo na osnovu dobovoljnih priloga istaknutih pojedinaca i vernog naroda, podigao u ovom naselju velelepni Hram Sveta tri jerarha u srednjovekovnom graditeljskom stilu, mukotrpno se trudeći narednih godina na svemu što je bilo potrebno da bi se taj objekat legalizovao. Nakon uvođenja redovnih bogosluženja u ovoj izuzetno značajnoj zadužbini jula 2011. godine, Njegova svetost Patrijarh Irinej postavio je oca Milana na mesto starešine i prvog paroha brzobrodskog. Otac Milan je sa još većim intenzitetom razvio svoj pastirski rad i služenje, organizujući čitavo ovo niško naselje oko crkve, okupljajući narod svih uzrasta i pokrećući važne građanske inicijative. Na starom crkvištu u blizini lokaliteta Medijana podigao je krst i posle više od pola veka obnovio litiju na praznik Svetog proroka Jeremije, vezujući za život crkve lokalne poljoprivrednike, koji su ovom svetitelju i ranije ukazivali čast narodnim svetkovinama.

     Bio je jedan od retkih niških sveštenik koji je svesrdno podržavao rad Centra za crkvene studije, udruženja naučnih istraživača iz Niša koji izučavaju pravoslavnu tradiciju, dajući svoje priloge i prisustvujući na svim značajnijim manifestacijama ove ustanove. To pokazuje da otac Milan ni u starijim godinama nije zaboravio svoju mladalačku posvećenost nauci i svetootačkoj literaturi, o čemu svedoči i njegovo poslednje predavanje koje je, u prisustvu velikog broja svojih poštovalaca, održao u Svetosavskom domu Saborne crkve u Nišu, marta 2017.

Od Njegovog preosveštenstva Episkopa g. Teodosija protojerej Milan Nikolić dobio je najviše svešteničko zvanje protojereja-stavrofora, sa pravom nošenja naprsnog krsta.

Izvor: Ivica Živković - Eparhija niška

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPARHIJA NIŠKA U ŽALOSTI: Nakon komplikacija sa plućima, preminuo protojerej Milan Nikolić

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2020

Protojerej Milan Nikolić preminuo je u subotu u 68 godini života usled komplikacije sa plućima. On je 1. aprila smešten na Internoj klinici za plućne bolesti u Nišu...Imao je jaku upalu pluća. Lekari su se borili za njegov život, međutim, poznati niški sveštenik izgubio je bitku...Stanovnici...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.