Preko Save na zelenom talasu

Izvor: Politika, 16.Mar.2011, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko Save na zelenom talasu

Da bi se amortizovali zastoji nastali usled zatvaranja dve trake na „Gazeli”, za trećinu je produženo vreme otvorenog signala na semaforima u ulicama koje vode ka Starom savskom ili Brankovom mostu

Dugačke kolone vozila koje su se u jutarnjem i popodnevnom špicu protezale od Autokomande do „Sava centra” bile su pouzdan znak da je otpočelo drugo poluvreme rekonstrukcije „Gazele”. Dve trake na strani mosta kojom se vozila kreću ka Nišu zaposela je mehanizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a radnici su raspoređeni unutar ograđenih deonica.

Ako je suditi prema jučerašnjoj slici, biće teže i mučnije preko „Gazele” stići na novobeogradsku stranu, jer vozila koja „nadiru”  iz Ulice kneza Miloša prave dodatnu gužvu. Kritično je bilo oko osam sati, kada se na mostu dogodila saobraćajna nezgoda. Dvadesetak minuta, dok je trajao policijski uviđaj, sva sila vozila koja se kretala ka Novom Beogradu prolazila je jednom od dve kolovozne trake, budući da je treća „prekomandovana” kao ispomoć vozačima iz suprotnog smera.

Po principu saobraćajnih „spojenih sudova”, zagušenje na mostu prouzrokovalo je gužvu na Autokomandi, sve do Slavije, a onda i od Nemanjine do Železničke stanice. Bila je zakrčena i Mostarska petlja i pravac prema Banovom brdu.

Uprkos svemu, Branko Smiljanić, zamenik sekretara za saobraćaj, zadovoljan je kako je prošao prvi dan radova mostu.

– Većina vozača je juče tražila neke „svoje” trase i intervale za lakše i brže prebacivanje s kraja na kraj grada, iako smo se potrudili da im u tom smislu damo iscrpne savete i sugestije – primećuje Smiljanić, ponovo apelujući na vozače da se preorijentišu na Brankov i naročito Stari savski most, uz napomenu da oni koji dolaze iz smera Banovog brda, Rakovice i Čukarice mogu da koriste obilaznicu oko Beograda.

On očekuje da će narednih dana u izvesnoj meri „splasnuti” gužve na „Gazeli” i u okolnim saobraćajnicama, jer će sugrađani više koristiti mogućnosti javnog gradskog prevoza.

– Ukoliko bude bilo potrebe, povećaćemo broj autobusa koji prelaze iz starog u novi deo grada. Za razliku od prošle godine, u funkciji je i tramvajska pruga za Banovo brdo i Rakovicu, pa su na raspolaganju i tramvaji 3, 12 i 13 – napominje Smiljanić.

Da bi se ubrzao protok vozila, Gradski sekretarijat za saobraćaj je produžio trajanje zelenog signala na semaforima u ulicama koje vode ka druga dva mosta preko Save.

– Za trećinu je produženo trajanje takozvanog zelenog talasa na Bulevaru oslobođenja od Autokomande do Slavije, u Ulici kralja Milana, jednom delu Bulevara kralja Aleksandra i Dečanskoj ulici – precizira Smiljanić.

On savetuje vozačima da više koriste Sarajevsku ulicu i da Karađorđevom stižu do Starog savskog mosta. Ukoliko žele da reku pređu preko Brankovog mosta, mogu da koriste Ulicu Gavrila Principa u koja je juče, napominje Smiljanić, bilo sasvim pristojno prohodna.

D. Spalović

objavljeno: 16.03.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Jutarnje gužve delimično raščišćene

Izvor: B92, 16.Mar.2011

Posle saobraćajnih gužvi koje su od ranog jutra zahvatile veliki broj beogradskih ulica, trenutna situacija je nešto bolja, pa se vozila skoro nesmetano kreću Brankovim i Starim Savskim mostom u oba pravca. Malo veća koncentracija vozila prisutna je na "Gazeli", ali velikih zakrčenja kolovoza nema...Posle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.