Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 09:06

Ђерлек: Штета од поплава у здравственим установама 51 милион

Поплаве су оштетиле куће, путеве, мостове, оранице, али и здравствене установе. Највећа штета је причињена у Крагујевцу, Лозници и Александровцу, рекао је за РТС државни секретар у Министартсву здравља Мирсад Ђерлек.
Укупно је оштећено 19 здраствених >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << установа међу којима и КЦ Крагујевац. Велика оштећења претрпеле су и здраствене установе у Лозници и Александровцу. Укупна штета се процењује на око 51 милион.

"Наш циљ је да пацијенти добију што пре здраствену услугу и да установе раде у пуном капацитету", рекао је Мирсад Ђерлек.
Прошле недеље је потписан уговор којим ће бити омогућена изградња и реконструкција Универзитетског Клиничког центра Крагујевац. Државни секретар у Министарству здравља каже да ће  следеће године бити расписан тендер.
Највише пацијената збрињава Клинички центар Србије, и тамо је у току фаза два, то су радови на поликлиничком делу  где ће бити 9 операционих и 5 ангио сала, биохемијска лабораторија, мртвачница...Очекује се и 2Б фаза реконструкције јер је реч о највећој здраственој установи у земљи. Држава улаже и у реконструкцију општих болница у току је реконструкција у Врању, Зајечару, Лесковцу, Новом Пазару, Прокупљу...али то подразумева и планирање кадрова јер нису довољне само зграде и опрема.
"Кадар нам увек треба али треба бити задовољан јер смо за седам месеци рада ове Владе запослили преко 2.000 радника у здравству и дали  503 специјализације", рекао је Ђерлек.
Када је реч о мотивацији младих лекара да се одлуче за рад у мањим срединама државни секретар у Министартву здравља каже да примера има па се тако једна докторка одлучила да из КЦ Србије пресели у Сврљиг. Такође једна доктор из Краљева је добио специјализацију за Мали Зворник па се преселио у то место. Живот у мањем месту је јефтинији и лакше је да се живи са платом која се прима.
"Држава ће, ако то дозволи економска ситуација, наставити са повећањем плата а добијање посла и специјализације битно утиче на такве одлуке", каже Ђерлек.
Интезивно се разматрају и могућности како да се искористе ковид болнице.
"Министарка здравља размишља да се део користи за палијативно збривање пацијената, али се преговара и са другим институцијама како да се тај простор на најпогоднији начин искористи. Сигурно је да ће ковид болнице наћи своју улогу у здраственом систему", рекао је у разговору за РТС државни секретар у Министартсву здравља Мирсад Ђерлек.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.