Izvor: RTS, 15.Nov.2023, 21:38

Бајден Сију: Драго ми је да се видимо, важно је да се разумемо

На маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње у Сан Франциску састали су се председник Кине Си Ђинпинг и амерички председник Џозеф Бајден. То је прва посета Сија Сједињеним Државама од 2017, када је у Белој кући био Доналд Трамп, а биће то и први сусрет двојице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лидера после годину дана.
Амерички председник је кинеском колеги рекао да му је драго што се опет виде, као и да су њихови сусрети увек били отворени, директни и корисни. Од кључне важности је да се добро разумемо, рекао је Бајден истичући да морају да осигурају да се такмичење не претвори у сукоб.

Очекује се да би сусрет двојице председника могао да ублажи трвења две суперсиле о војним сукобима у свету, трговини наркотицима и вештачкој интелигенцији.
На столу би требало да буду и теме о којима постоје дугогодишње несугласице, попут односа према тајванским властима, али и односа према Пјонгјангу и људским правима.
Бајден је уочи одласка у Калифорнију рекао да ће сматрати успехом ако дође до састанка јер ће то представљати повратак на "нормалан курс" са Кином. Објаснио је да то подразумева писану и телефонску комуникацију.
"Могућност да подигнемо телефон и разговарамо једни са другима ако дође до кризе, да знамо да наше војске и даље имају контакт једна са другом“, рекао је тада Бајден.
Добар део претходне године, амерички званичници су припремали терен за овонедељни самит Сија и Бајдена, с циљем да се поново успоставе дипломатски канали између Кине и Сједињених Држава.
Због тога су се три пута састали Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливен и кинески министар спољних послова Ванг Ји, док су државни секретар Ентони Блинкен, министарка финансија САД Џенет Јелен и изасланик за климу Џон Кери путовали у Пекинг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.