Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 09:31

Бујичне поплаве носиле аутомобиле и покренуле клизишта у Словенији

Словенија се већ недељама бори са временским непогодама, сада су је погодиле бујичне поплаве великих размера. Бујице су носиле аутомобиле, а покренута су и клизишта. Словеначка метеоролошка служба ( АРСО) издала је црвено упозорење за северни део земље. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На Крвавцу је за пола сата пало 30 литара кише по метру квадратном. Највећи пљускови су били у подручју јужног подножја Јулијских Алпа и на подручју између Идријског Хрибовја према Горењској и Корошкој. У овим крајевима је већ током ноћи пало између 100 и 200 литара по квадратном метру.

Ово је месечна количина падавина, док на мору и у Белој Крајини није пала ни кап. Разлике у Словенији су велике, на неким местима грађани имају озбиљне проблеме, негде сматрају да је упозорење изречено неоправдано.
"Данас смо пооштрили упозорење за северни део на црвено, биће обилнијих пљускова између. Тежиште падавина ће се пренети са запада на исток, где понегде још није ни падала киша," рекао је Бране Грегорчич из АРСО.
Како је предвидео, падавине ће почети да опадају тек у суботу, престаће у недељу увече, у недељу ће проћи још један брзи фронт, али тада не би требало да буде већих проблема, рекао је метеоролог.
"Али имамо добре вести, у наредној недеља време ће се стабилизовати, у понедељак ће бити пљускова у унутрашњости, а од уторка ће бити сунчано, а у другој половини поново летње вруће, близу 30. степени Целзијуса," напоменуо је.

Како је објашњено на АРСО, стационарни јаки пљускови обнављају се већ неколико сати у Горењској, Корошкој и на подручју Идријског, Шкофјелошког и Полхограјског побрђа. На овом подручју јачају бујице великих размера, упозорили су.
Изражени поплавни талас у Савињи, Камнишкој Бистрици и Градашчици креће се низводно, Пољанска Сора у већој мери плави и у доњем току. Проблеме стварају и бројна клизишта. Због заробљавања људи су евакуисани из три логора и неколико кућа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.