Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 11:09

Геодетски завод и јавни извршитељи предлажу решење за проблем уписа у катастар

Републички геодетски завод и Комора јавних извршитеља започели су активности на предлогу измена Закона о извршењу и обезбеђењу које би јавним извршитељима требало да дају основ да помогну грађанима и привредним субјектима у решавању проблема старе и непотпуне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << документације приликом уписа у катастар, најавиле су те организације.
Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић и председник Коморе јавних извршитеља Бојан Костић су након састанка, у заједничком саопштењу, оценили да проблем непотпуне документације гуши цео ланац институција које грађани морају да прођу у поступку уписа у катастар. 
"Изменама Закона које припремамо дајемо могућност колегама извршитељима да утврђују веродостојност документације и помогну грађанима у целом процесу. На тај начин ћемо убрзати целу процедуру, а грађани ће у законском року своју имовину моћи да упишу у катастар непокретности", рекао је Драшковић.
Из Коморе јавних извршитеља наглашавају да су спремни да своје капацитете ставе на располагање за решавање овог проблема који, како кажу, већ годинама уназад мучи грађане и привреду.
"Као људи који су стално на терену, разумемо са каквим се ситуацијама грађани суочавају. Ово је један од оних проблема који деценијама није решаван и време је да се заједно потрудимо како би људима олакшали упис њихових непокретности у катастар", истакао је Костић.
Нацрт измена и допуна Закона ускоро ће бити достављен Министарству правде и очекује се да ће га надлежно Министарство прихватити и у што краћем року послати у  Скупштину Србије на усвајање, закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.