Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 21:37

Путин: Сваки покушај државног удара осуђен је на пропаст

Председник Русије Владимир Путин у вечерашњем обраћању изјавио је да је доказано да је сваки покушај државног удара осуђен на пропаст.
Владимир Путин, први пут након повлачења "Вагнера", рекао је да би оружани преврат у сваком случају био угушен, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << истовремено захваливши се борцима те паравојне групе.

"Захваљујем се борцима 'Вагнера' који су стали у последњем тренутку и нису покренули крвопролиће", навео је руски председник, истичући да ће одржати обећање дато вагнеровцима да они који желе – могу да иду у Белорусију или да наставе службу у Министарству одбране Русије.
Према његовим речима, одлуке које су донете по његовом директном наређењу – донете су како би се избегло проливање крви.
"Организатори побуне, који су издали земљу, издали су оне који су били са њима. Побуњеници су хтели да војници убијају један другог, желели су такав исход и у Кијеву", навео је Путин, додајући да су јавност, странке, верске организације, као и цело друштво заузели чврст став у подршци уставном поретку.
"Огромна већина бораца су патриоте" Путин је истакао да су организатори побуне покушали да искористе борце и команданте групе "Вагнер".
"Знали смо и знамо да су огромна већина бораца и команданата групе ‘Вагнер’ такође руске патриоте, које су одане своме народу и држави. Они су доказали своју храброст на бојном пољу, ослобађајући Донбас и Новорусију. Њих су покушали наслепо да искористе против своје браће по оружју, са којима су се заједно борили за земљу и њену будућност", поручио је Путин.
Шеф паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин, који је покренуо побуну и покрет трупа ка Москви, зауставио је у суботу напредовање и наредио повратак у базе. Кремљ је тада саопштио да Пригожин одлази у Белорусију и да борци "Вагнера" неће бити кривично гоњени.
Данас се и сам Пригожин обратио јавности, наводећи да циљ марша није био да се свргне руководство у Москви, већ да укаже на безбедносне проблеме на територији целе земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.