Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 16:58

Седам деценија рукомета у Бездану код Сомбора

Рукометни клуб "Графичар" из Бездана код Сомбора обележава 70 година постојања. Из клуба су потекла многа значајна имена овог спорта, међу којима су Јожеф Холперт, Далибор и Давор Чутура, браћа Чабрило.
Осам репрезентативаца, више од десет прволигаша, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << играчи који су каријеру наставили у иностранству обележили су седам деценија рукометног клуба "Графичар" из Бездана. Један од најзаслужнијих тренера за ове успехе био је Рудолф Чонти.
“Један човек који је био посвећен рукомету, који је живео за рукомет 24 сата. Волео га је, а волео је и нас, волео је и нас децу. Посвећен је био сто посто. Тренинзи су били свакодневни. Тренирали смо као професионалци, сваки дан, некад и по два пута. Слободно могу рећи да је он главни кривац за све наше успехе”, каже Далибор Чутура, рукометаш, носилац националног признања.
Клуб је настао 1953. године када је Иштван Барашевић из Словеније донео правила за мали рукомет. Током година име клуба се мењало. У њему су се окупљала деца из основне школе. Неки од њих, сада већ баке и деке, са осмехом се сећају својих рукометашких дана.
“ Сећам се ко је био наш тренер. То је био Барашевић Стеван Пишта. - Да ли сте побеђивали? -Како да не. Резултат се не заборавља”, прича Јожеф Варга, некадашњи рукометаш.
"Графичар" данас, упркос све мањем броју мештана, има значајан број деце. Тренинзи се свих година одржавају на фудбалском терену, на бетону. Велика је жеља да Бездан добије прави рукометни терен.
“Надамо се, и поред свих тешкоћа, да ћемо ипак успети да изнедримо неког опет новог талента. Видели сте оне мурале напред, то су десет наших репрезентативаца. Оставили смо места за још. Деца се могу препознати и видети у томе, па ако желе да постану и ако буду упорни, можда ће и њихова слика једног дана да буде тамо”, каже тренер Горан Чабрило.
“Волимо да радимо са њима, имамо доброг тренера Чабрило Горана, који стварно све даје да би ти клинци постали добри рукометаши, добри људи и да уживају у овом спорту”, наводи Роберт Хорват, председник РК "Графичар" Бездан.
Ово село у сомборској општини има чиме да се поноси, о чему говори и "Олимпијски парк" који се у њему налази. Ту су исписана имена свих безданских олимпијаца и чекају да буду допуњена новим генерацијама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.