Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 10:53

Момировић: Желимо да видимо и БиХ у "Отвореном Балкану"

Иницијатива "Отворени Балкан" је настала као оригинална иницијатива највиших државних функционера у Србији, Албанији и Северној Македонији и шаље једну снажну поруку - немамо права да чекамо, потребно је да одлуке доносимо самостално јер судбина наших економија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << зависи од нас самих, изјавио је министар трговине Томислав Момировић у Сарајеву.
Министар Томислав Момировић је, након састанка са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем, као и са члановима делегације два министарства и представницима коморског система у БиХ, истакао да "Отворени Балкан" нема пуну перспективу без БиХ.
Момировић је напоменуо да то, међутим, није одлука нити Владе Србије, нити људи у Србији.
"Да ли ће БиХ бити део 'Отвореног Балкана' искључиво је питање за људе у БиХ. Ми уважавамо наше пријатеље у БиХ и која год била њихова одлука имају нашу подршку", констатовао је министар.
Момировић је истакао да је основни циљ Србије, Албаније и Северне Македоније економски раст, инклузивност и нова перспектива за наше компаније.
"Формирањем 'Отвореног Балкана' успели смо да укинемо велики број фитосанитарних процеса, да смањимо трошкове за наше пољопривредне компаније, а од јула очекујемо и додатну либерализацију тржишта рада када ће радници из било које од ове три државе моћи да се запосле у овим земљама без икаквих даљих административних баријера", рекао је Момировић.
У разговорима у Сарајеву било је речи и о билатералним односима Србије и БиХ при чему је Момировић подвукао да је трговинска размена између двеју земаља у 2022. години износила око 3,2 милијарде евра, што БиХ сврстава као трећег најзначајнијег економског партнера Србије, одмах иза Немачке и Кине.
"Наша економска повезаност и трговинска размена указује на то да је овде реч о једном економском савезу који није до краја искоришћен. Зато ћу у наредном периоду бити максимално посвећем раду на укидању беспотребних административних баријера, стварању интегрисаних граничних прелаза, јер свако административно ограничење умањује економску шансу и перспективу наших држава. Ако желимо прави економски развој треба да се угледамо на ЕУ која је одавно укинула све баријере и ми то морамо да урадимо овде на Балкану док не постанемо чланица ЕУ", закључио је Момировић.
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац истакао је да је Србија веома важан стратешки партнер и да је БиХ опредељена да се развијају добре односе.
"Регионална сарадња нема алтернативу јер управо путем регионалне сарадње можемо обезбедити значајне бенефите пословној заједници Републике Српске и БиХ са једне стране, као и пословној заједници Републике Србије са друге стране", рекао је Кошарац.
Састанку на министарском нивоу присуствовали су и представници коморског система у БиХ, тачније руководство Спољнотровинске коморе БиХ, Привредне коморе Републике Српске, Привредне коморе Федерације БиХ и Привредне коморе Брчко Дистрикта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.