Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 19:53

Српске и кинеске компаније потписале уговоре у вредности од пола милијарде долара

Кинеске и српске компаније потписале су у Београду 13 уговора о трговини вредних пола милијарде долара. Наш извоз у Кину, који је прошле године достигао 1,1 милијарду долара, овим уговорима биће упола већи.
Кина није фудбалска велесила, али је под >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тренерском палицом Боре Милутиновића први пут стигла до светског првенства. Оно што је урађено у фудбалу заједнички са "чудотворцем", како Милутиновића зову у тој земљи, пресликано је и на економском плану.
Кина је други спољно-трговински партнер Србије, а Србија је за Кину економски и трговински важна земља у централној и источној Европи.
Ли Синћијан, генерални директор Сектора за спољну трговину Министарства трговине НР Кине, каже да је кинеска влада доласком делегације за промоцију извоза, показала какав значај поклања кинеско-српским економским и трговинским односима.
"Верујемо да ће се после ове мисије више квалитетних и повољних производа из Србије наћи на тржишту Кине, дајући нови подстицај кинеско-српским односима", поручује Ли Синћијан.
Који споразуми су потписани У делегацији је 30 привредника и представника кинеских државних предузећа из пољопривредно-прехрамбеног сектора, хемијске индустрије, прераде дрвета, услуга и других области.
Кина је велики инвеститор, а две кинеске компаније су међу најбољих 20 извозника из Србије. 
"Десет година, од када је председник Си покренуо иницијативу 'Појас и пут', Србија и Кина су потпуно искористиле своје предности и значајно развиле билатералне односе", наглашава амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо.
"Шанса за српске компаније" Следећи корак је споразум о слободној трговини, на чему интензивно ради цела Влада, а чије се потписивање очекује крајем године.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже да је споразум о слободној трговини шанса за успешне српске компаније.
"Споразум ће им омогућити да запослимо више људи, те да имају више посла, као и да буду конкурентни на највећем светском тржишту", указује Весић.
Градња ауто-пута Пожега–Бољаре Кинеске компаније су се потврдиле као поуздан партнер у инфраструктурним пројектима. Управо креће градња ауто-пута Пожега–Бољаре и спајање са Црном Гором. Ради се на томе да и у другим областима имамо успешну сарадњу.
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић подсећа да су током њене посете Кини потписани споразуми у вези са извозом хране за кућне љубимце, као и меда.
"Искрено се надам да ћемо врло брзо потписати, такорећи већ усаглашени, споразум за извоз јабука", наводи Танасковићева.
Српски привредници су позвани да учествују на кинеском сајму робе широке потрошње.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.