Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 05:58

Лако је рећи, а тешко бити Јокић или Ђоковић – ко све треба да подржи талентовану децу

Довољно је рећи Никола Јокић или Новак Ђоковић па да нас и у свету добро разумеју. А ко све сем родитеља треба да разуме и подржи талентовану децу која су тек на почетку спортског пута? Стипендију државе је почетком маја добило 424 спортиста, а за ту помоћ неопходно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да буду и добри ђаци. Кошаркаш Жељко Ребрача поручује да таленат није довољан да би се успело, мора да се све издржи, а суштина је да се не одустаје.
У Србији тенис тренутно тренира око 2.000 деце. Лазар Војиновић и Алекса Мрђановић играју тенис од своје седме године и за одлазак на турнир често морају да издвоје и по неколико стотина евра.

"Практично ми све плаћамо, плаћамо пут, смештај, плаћамо шпановање рекета, жице, нема ту неке превелике помоћи од стране тих организатора. Једино што добијамо су лоптице да играмо", указује Алекса Мрђановић.
Лазар Војиновић каже да има срећу што му је отац тренер.
"Он ме тренира, тако да што се тиче финансија са те стране сам ослобођен, али свакако, путовања су доста скупа. Немамо много турнира код нас, углавном су то турнири ван Србије тако да трошкова ту има доста", истиче Војиновић.
Директор Тениског клуба "Црвена Звезда" Слободан Боба Војиновић наводи да постоје системи подршке и да зависе наравно од окружења. "Да ли је довољно је под знаком питања, али постоји", каже Војиновић.
Добар ђак – услов за финансијску помоћ Почетком маја је 424 спортиста из наше земље добило стипендију државе, а за то је из буџета издвојено око 400 милиона динара. Критеријум? Да поред добрих спортских резултата буду и добри ђаци.
Финансијска помоћ, каже министар спорта, је пре свега ту да би олакшали пут до успеха.
"Ту су и врхунски спортисти који живе на тлу наше земље. Спортисти који су у иностраним клубовима, они немају право то да добију, али зато добијају у тим гранским савезима јуниори и кадети. Оно што посебно морам да истакнем када су у питању млађе категорије, да не могу да добију стипендије они који су лоши ђаци", наглашава Зоран Гајић, министар спорта.
Жељко Ребрача је у периоду између 1995. и 1998. године освојио чак три златне и једну сребрну медаљу. Иако у многим европским земљама се помоћ државе подразумева, Жељко и његова генерација југословенских кошаркаша је нису имали.
"Таленат није довољан да би се успело, мораш да прођеш сав тај неки дрил да издржиш у свему томе и то није лако, суштина је да не одустајеш. Кошарка је национални спорт и морамо да улажемо много више у мање средине и да дамо адекватне услове да клинци имају услове да се адекватно развију", сматра Жељко Ребрача.
Пресудна подршка родитеља Уз упорност детета ту је и пресудна и подршка родитеља да њихово дете успе у одабраном спорту.
"Сви апострофирају Срђана Ђоковића као веома пресудног човека у развоју каријере Новака Ђоковића, као родитеља, што је и тачно, али нико не апострофира да је Срђан дифовац, професор физичке културе, човек који је до одређеног нивоа и тренер био и који је толико обучен да зна до када он може да води Новака, а када ће га препустити", указује министар Гајић.
Слободан Боба Војиновић каже да дечије бављење спортом не воли да гледа из угла речи каријера, јер то, како оцењује, већ намеће да је то нека професија.
"Родитељи су у обавези да брину о психичком и физичком здрављу свог детета, да ли ће то бити тенис или неки други спорт је потпуно свеједно, али то је саставни део једног здравог одрастања", сматра Војиновић.
У Тениском клубу "Црвена звезда" истичу да се први финансијски резултати тренирања појављују око 20 године. До тада, ако не стипендија државе, онда постоји и клупска, међутим већином финансијски терет пада на родитеља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.