Izvor: RTS, 09.Nov.2023, 11:39

Све више случајева тровања флашираном водом у Хрватској; Вујoвић: Нема спорних производа у Србији, појачали смо контроле

Већ неколико дана из Хрватске стижу вести да је више особа завршило у болници пошто су пили Кока-Колину флаширану воду. Ненад Вујoвић из Министарства пољопривреде каже за РТС да се ти спорни производи нису нашли на тржишту Србије. Истиче и да су појачане контроле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << безалкохолних освежавајућих пића.
Осим у Ријеци, Загребу и Вараждину, случајеви тровања пријављени су и у Сплиту и Kарловцу. Кока-Кола је саопштила да је повукла те производе са хрватског тржишта.
"Прво што смо урадили је да проверимо да ли је такав производ на нашим рафовима или није. Тај производ се није нашао на нашем тржишту, али то нас није спречило да наставимо даље контроле", поручује Вујовић.
На питање шта је узрок тровања водом, Вујовић каже да ни у Хрватској нису сигурни о чему се ради.
"Прве анализе које су стигле показују да су њихове лабораторије потврдиле да у тој води нема нечега што би било тако иритантно за грло и потрошаче", истиче Вујовић и додаје да ћемо сачекати истрагу.
Ми смо овде обратили пажњу да видимо какви су производи те фирме на нашем тржишту, напомиње Вујовић.
Како се контролишу безалкохолна пића у Србији Говорећи о томе како се у Србији контролишу безалкохолна освежавајућа пића, објашњава да су једно производи из увоза, а друго производи на домаћем тржишту.
"Производи из увоза, као и сви остали прехрамбени производи, не могу да уђу а да их не прегледа фитосанитарна инспекција. После провере пратеће документације, процене ризика да ли нешто треба одмах да се испита у лабораторији, производ се нађе на домаћем тржишту уз обавезу увозника да он гарантује да је тај производ безбедан и обезбеди доказе за то", наводи Вујовић.
Када је реч о домаћим прехрамбеним производима, наглашава да је то безбедносни систем који контролише Министарство пољопривреде, и то тако да виде да ли су предузети сви кораци да тај производ буде безбедан.
"Наравно, ту је и мониторинг наше службе, која по нашем плану на годишњем нивоу узима узорке да би проверила да ли овај систем функционише", додаје.
Указује да се све проверава у референтним лабораторијама.
"Ми имамо пуно лабораторија, преко 50 лабораторија које озбиљно могу да раде анализе. Министарство пољопривреде своје службене контроле врши користећи услуге тих лабораторија. Kада се службени узорак узме, ми преко тих лабораторија испитујемо те узорке. Имамо довољан број довољно обучених људи да тако нешто испитају у веома кратком року", каже Вујовић.
На питање шта се све контролише, Вујовић каже да ако говоримо о освежавајућим безалкохолним пићима контролишу се пестициди, да ли се у њима налазе тешки метали и да ли су микотоксини присутни, али да се врше и микробиолошка испитивања.
"У сваком случају, постоје правилници који дефинишу параметре које треба пратити код тих производа. Уколико се у свету појави нека новина, онда појачавамо контролу у том смислу", напомиње Вујовић.
Велики произвођачи имају и интерне контроле У случају тровања у Хрватској реч је о великом произвођачу – Кока-Коли. Истиче да такве компаније имају и своје интерне контроле.
"Kао инспектори лако ћемо контролисати тај део великих система, јер они имају уређену документацију на прави начин и брину се о својим производима", каже Вујовић.
У том смислу објашњава да је лакша контрола у великим компанијама него у мањим.
"Сви они имају велике системе и тимове, технологе, хемичаре који се брину о безбедности и квалитету. У овим мањим, наравно, то немају. Ту онда наступамо као инспектори и онда радимо тај део посла", напомиње Вујовић.
"Чак и ако постоји само сумња производ се одмах повлачи из продаје" Објашњавајући како изгледају те контроле, каже да се пре свега постави процена ризика на који начин и у ком степену ће контролисати дотичног произвођача.
"То је план који је заснован на основу свих информација које ми имамо о том произвођачу – да ли се у претходном периоду нешто дешавало лоше, да ли имамо информације да је њихов производ ризичан. У сваком случају, по том плану ми контролишемо тог произвођача. Пре свега контролишемо да ли је он успоставио систем који гарантује да производи безбедан производ, што је на крају крајева у закону записано. Уколико је све то у реду, ми онда у том другом кругу преко мониторинга проверавамо да ли то што смо проверили на лицу места и на тржишту функционише, узимајући узорке, добијајући резултате", навео је Вујовић.
Истиче да ако се установи да нешто није у реду, тај производ се одмах повлачи из продаје.
"Одмах, истог момента, што се тиче пољопривредне инспекције, ми истог момента реагујемо на прави начин – повлачење робе и забране промета. И то од оног момента када се чак и сумња, не само кад имамо доказ да је производ небезбедан", указује Вујовић.
Додаје и да је законска обавеза произвођача да исто то уради уколико сам установи да постоји сумња да производ небезбедан.
Појачана контрола у Србији Говорећи о томе да ли је након ових случајева тровања у Хрватској појачана контрола и код нас, Вујовић каже да су управо један од начина планирања контрола све информације које добијају са стране.
"Ово је једна ситуација где смо добили одређене информације, на основу тога појачавамо наш надзор у тој области и на крају крајева резултат је увек заштита потрошача, то нам је циљ и то покушавамо да урадимо на прави начин", додаје Вујовић.
Истиче да је та контрола појачана и на границама, при увозу тих производа, а не само на рафовима.
"Говоримо о свим службама, пре свега зато што је то производ из увоза. Моје колеге из Управе заштите биља су већ предузеле мере, разговарао сам и јуче и прекјуче с њима, имају информацију да се нешто дешава, сваки производ и сличан производ који се нађе сада се посебно посматра", каже Вујовић.
Закључује и да нема спорних производа на тржишту Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.