Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 14:53

Стипендије Телекома за постдипломске студије на Колеџу Европe у Брижу

Компанија Телеком Србија од наредне школске године стипендираће 10 српских студената постдипломских студија на Колеџу Европе у Брижу. Дипломци ће бити у обавези да бар годину дана након завршетка студија раде у Телекому.
Диплома са домаћих универзитета >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << први је услов ка постипломским студијама престизног европског колеџа. Надоградњу знања финансира национална телекомуникациона компанија у сарадњи са Европским колеџом, са истим циљем.
“Завршавањем постипломских студија тамо боље се разуме функционисање ЕУ. Ту имате студије из области економије, права и њихове администрација, а оно што је најбитније - упознајете мрежу познаника који ће бити на битним функцијама у земљама ЕУ“, каже директор Телекома Србије Владимир Лучић.
Пријаве за стипендирање су отворене до 16. јануара на сајту Колеџа Европе, а 10 најбољих кандидата одабраће стручна комисија Колеџа.
Корист може да буде двострука јер зњане које студенти стекну додатно приближава Србију ЕУ, истиче Федерика Могерини, доскорашња висока представница ЕУ, сада ректорка Колеџа Европе.
“Много улажемо и ширимо нашу породицу тако што укључујемо све више студената из Србије али и из земаља Западног Балкана, са надом да тако припремамо нови талас проширења ЕУ. У односу на ранији период уверена сам да сада постоји ентузијазам и подстицај томе, а овај факултет је место где се може стећи увид у обликовања целог процеса рада на придружењу Србије ЕУ“, каже Фредерика Могерини.
Пре две године Телеком Србија је основала и фонд за инвестирање у стартапове, са планираним петогодишњим буџетом од 25 милиона евра. Кажу, до сада се улагање у младост и зњање исплатило.
“Наша прва инвестиција, стартап који покрива клауд решења, успела је да отвори своју нову инвестицију. То значи да је њихово пословање расло и да вредност која је била милионска успели су 3 до 4 пута да повећају“, каже Давор Сакач, директор “TS Ventures” фонда.
Последња инвстиција, додаје се, јесте америчко-српски стартап, који прави паметне наочаре са диоптријом.
“И у времену када је Мета избацила своје паметне наочаре и очекујемо да ће они у наредном периоду играти веома битну улогу на српском тржишту“, наводи Сакач.
У Србији тренутно послује око 600 стартап компанија. Већина њих развија иновативне производе и услуге из области нових технологија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.