Vampire Weekend - Vampire Weekend

Izvor: B92, 04.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vampire Weekend - Vampire Weekend

(XL, 2008)

Ako je pozivanje na pank i njuvejv nasleđe danas postalo neizbežno polazište, a pomalo i opšte mesto, čak i grupama koje se u to vreme nisu ni rodile, bilo je potrebno pronaći neki drugi pristup koji bi iskoračio iz tako šematizovanih okvira.

Nakon detroitskih sastava koji su se iskristalisali sa planetarnim uspehom "The White Stripes", ili nešto drugačije portlandske scene, danas se fokus ponovo vraća na "veliku jabuku”. Prekoputa luksuznog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Menhetna, sa druge strane Ist Rivera, Bruklin je, u 'melting pot’ spoju najrazličitijih kultura, ponovo dospeo u žižu interesovanja svih koji u najvećem svetskom megalopolisu ne misle da se zadrže samo u prolazu.

Dok se Džejms Marfi (James Murphy) iz "LCD Soundsystema" uveliko žali kako su rente na Menhetnu precenjene, u pristupačnijem Bruklinu počinje da tinja zasebna scena (MGMT, Yeasayer, Dirty Projectors, Grizzly Bear), gde se najviše pažnje posvećuje četvorici 23-godišnjih diplomaca sa Univerziteta Kolumbija.

"Vampire Weekend" čine pevač i gitarista Ezra Kenig (Ezra Koenig), basista Kris Bajo (Chris Baio), klavijaturista Rostam Batmangli (Rostam Batmanglij) i bubnjar Kris Tomson (Chris Tomson). Iako su nastali pre dve godine i u međuvremenu objavili EP i dva singla, oni su do početka godine bili skrovita tajna internet blogera, do trenutka kada ih magazini "Uncut", "Q", "Rolling Stone" i "Spin" uvrštavaju u listu potencijalnih grupa koji će obeležiti ovu godinu.

Mada imenom asociraju na got metal bend, oni na ležeran i pristupačan način provlače vedre afričke ritmove kroz kratke art-pop vinjete koje vas na momente mogu podsetiti kako na rane "Talking Heads" tako i na "Shins"e.

Ako je Zak Kondon (Zach Condon, Beirut) širom otvorio vrata povratku vorld muzike u indi vode, "Vampire Weekend" to vide kao svedeniju ornamentiku (naročito kada je reč o ritmu i gitarskim linijama), a ne kao posvećenje.

Kao i "The Strokes", oni ne kriju dobrostojeće poreklo i načitanost, dok njihovom lirikom provejava jasan anglosaksonski duh. Kako im obrazovanje očigledno ne nedostaje, a akademski dani su u dovoljno svežem sećanju, većina pesama predstavlja kratke storije iz studentskog života, uz reference na američku geografiju (Walcott), lingvističke začkoljice (Oxford Comma) ili Pitera Gabrijela (Cape Cod Kwassa Kwassa).

Zadržavajući se na jezgrovitim iskazima (pesme ne prelaze tri minuta, a ceo album traje kraće od pola sata), "Vampire Weekend" svom delu obezbeđuju dubinu maštovitom produkcijom, minimalnim sredstvima, uz gomilu zvučnih detalja koje naknadno otkrivate.

Bez obzira sa kakvim im očekivanjima pristupite, njihova prividna nehajnost, zaraznost i toplina neprimetno se podvlači pod kožu. Kao i film "Garden State", ovo je "veliki mali" album koji vam neće promeniti stavove, ali će vam lako ulepšati dan.

Ukoliko vam se album nije dopao nema smisla da trošite pare ili vreme za download na:

Izvođač: Yeasayer

Naziv izdanja: All Hour Cymbals

Izdavačka kuća: Now We Are Free

Godina objavljivanja: 2008

Izvođač: Paul Simon

Naziv izdanja: Graceland

Izdavačka kuća: Warner

Godina objavljivanja: 1986

Izvođač: MGMT

Naziv izdanja: Oracular Spectacular

Izdavačka kuća: Sony

Godina objavljivanja: 2008

Izvođač: Beirut

Naziv izdanja: The Flying Club Cup

Izdavačka kuća: 4AD

Godina objavljivanja: 2007

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.