Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 20:07

Родитељи деце из VIII2 у "Рибникару“ траже укидање одлуке о формирању Радне групе за успостављање Меморијалног центра

Родитељи ученика VIII2 Основне школе "Владислав Рибникар" затражили су данас од Владе Србије да у целости укине Одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у тој школи.
Родитељи преживеле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и рањене деце навели су у саопштењу да су "отрежњени и згрожени" понашањем Владе Србије која селективно примењује мере у вези са обележавањем и сећањем на трагичан догађај у "Рибникару", као и чињеницом да је "не интересују преживела деца, нити више од хиљаду живе деце" која похађају ОШ "Владислав Рибникар".
Навели су да до сада нису испуњени најосновнији захтеви у вези са изменом/допуном закона које би регулисао да се овакви или слични догађаји више не понављају и/или да буду адекватно санкционисани, али пре свега у циљу њихове превенције.
Кроз задатке Радне групе и Мултидисциплинарног тима, како су оценили, не препознају се основне потребе преживеле/рањене деце, али и остале деце, наставника и родитеља ОШ "Владислав Рибникар", који су у директној или индиректној вези такође жртве трагичног догађаја.
Оцењено је и да је Одлука Владе очигледно дужи временски период припремана и чувана у строгој тајности од учитеља, наставника, управе Школе и свих родитеља ђака.
Родитељи су оценили и да Одлука о изузимању из употребе за обављање просветне делатности парцеле 5053 КО Врачар у целости, нема правног основа.
"Доносилац Одлуке се није позвао ни на један пропис по основу ког је донео такву одлуку, а што је био у законској обавези", навели су родитељи, напомињући да је притом реч о одлуци владе која је у техничком мандату, те може вршити само текуће послове, а не може предлагати законе и друге опште акте нити доносити прописе, изузев у посебно наведеним случајевима.
Између осталог, родитељи замерају Влади то што Одлуком није предвиђено учешће ниједног представника родитеља преживеле/рањене деце у планираној радној групи или мултидисциплинарном тиму.
Такође, није предвиђено учешће ниједног наставника школе, нити једног члана Радне групе формиране 5. маја, нити чланова тима који су директно учествовали и пружали психолошку подршку родитељима убијене деце, преживелој деци и њиховим родитељима, као и свим ђацима и родитељима, наставницима и учитељима, што раде и дан данас.
Одлуком Владе није предвиђено ни учешће владике Илариона, бившег ученика "Рибникара", који је служио на свим сахранама и поменима страдалој деци, навели су родитељи ученика VIII2, који су саопштење проследили и Влади Србије.
Родитељи су нагласили и да је ограђују од било каквог учешћа њихове деце и њих самих "у реализацији свих њихових планова и активности, укључујући све будуће комеморације, манифестације и помене".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.