Transparentno putovanje

Izvor: SEEcult.org, 06.Jul.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentno putovanje

Projekat 'Transparentno putovanje', iniciran od umetničkog para Two Gullivers iz Montreala (Besnik Haxhillari & Flutura Preka), biće predstavljen 8. jula u Remontu u Beogradu i dan kasnije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, a okuplja osmoro kanadskih umetnika koji su paralelno sa 56. Venecijanskim bijenalom izveli krajem juna i početkom jula seriju performansa i akcija u Veneciji.

Two Gullivers su prvi put 2004. godine izveli performans internacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << putovanja sa providnim koferom od pleksiglasa. Ove godine pozvali su još šestoro kanadskih umetnika da im se pridruže kao umetnički parovi u performativnom putovanju sa providnim koferima i u izvođenju akcija i performansa koje su počeli u Montrealu i Torontu, a nastavljaju ih u Veneciji, Beogradu, Novom Sadu i Tirani.

Pored Two Gullivers, u projektu učestvuju i umetnički parovi Duo AZed (AiméZayed & France Arseneault), Philippe Boissonnet & Lorraine Beaulieu i Vesna Perunović & Boja (Boža) Vasić. Projekat “Transparentno putovanje” omogućuje kanadskim umetničkim parovima da, koristeći transparentne kofere i izvodeći performanse i akcije za vreme putovanja na različitim geografskim lokacijama (koje sa sobom nose specifičnu kulturnu, socijalnu i političku konotaciju), istraže pitanja odnosa privatnog i javnog, individualnih sloboda i kolektivnih ograničenja, kao i pitanje kako publika u različitim sredinama reaguje na nenajavljene javne umetničke performance i akcije. (SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.