Tigre Tigre!

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tigre Tigre!

Roterdam, petak 1. februar

Žiri međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu nagradio je filmove "Idi u u miru Džamile"(Ma salama Jamil), "Divni Grad” (Wonderful Town) i "Cvet u džepu” (Flower in the Pocket) .

Za tajlandski i malezijski film znalo se da su favoriti žirija tako da je dodela nagrade danskom filmu Omara Šargavija, jedino iznenađenje. Kandidat za nagradu Tigar koji je važio za favorita, a nije osvojio glavnu nagradu, čilenaski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << film "Nebo, zemlja i kiša” (El cielo, la tierra y la lluvia) nagrađene je od strane FIPRESCI međunarodnog žirija kritike.

Ponovila se situacija da jedan od najboljih filmova, ranije pomenuti, "Shanghai Trance” David Ferbeijka nije nagrađen. Pošto se većina posmatrača slaže oko azijskih filmova, zaključak je da je danski film nagrađen pre svega zbog svoje teme, života arapskih imigranata u danskoj.

Kada je reč o političkim odlukama, predsednik KNF, udruženja holandskih filmskih kritičara istakao je da je nagrada ove godine dodeljena filmu Alekseja Balabanova „Tovar 200" (Gruz 200) zbog hrabrog, kritičkog pogleda na društvo u kome živi.

U internim raspravama među višegodišnjim posetiocima festivala, slobodno i otovoreno komentarisana je odluka o postavljanju novog selektora Rutgera Volfsona, iako je festival ove godine pretrpeo samo manje programske i formalne promene, pitanje koliko će on biti u stanju da popuni prazninu nastalu po odlasku Sandre Den Hamer na mesto direktora Flimskog muzeja u Amsterdamu moraće da sačeka na odgovor do sledeće godine.

Ovogdišnji program po kvalitetu filmova znatno je bolji od prošlog. Izgleda da su se srećno poklopile okolnosti plodne produkcione godine i strožiji selektorski pristup. Mada se tu i tamo promakao po neki loš film. Kandidat za najgori film festivala je „Lj kao Ljubav" (L... kot ljubezen) Janje Glogovac. Film je verovatno, delimično autobiografska priča koja pokušava da bude komedija, autorekurzivni film (film o snimanju filma) i priča o „čistoj ljubavi”. Dilema glavne junakinje, studenta režije na praškoj FAMU, je kako da snimi diplomski film. Očigledno je da je u stvarnom svetu Janja Glogovac uspela da snimi film, ali ne i da ga režira.

Lucija Šerbedžija koja tumači glavnu ulogu možda i može da odglumi nešto ali u ovom filmu nikoga ne može da ubedi da se zaista bavi režijom. Gluma sporednih likova je takođe potpuno van kontorole režisera.

Moramo ozbiljno da postavimo pitanje ko je u Ministarstvu za kulturu republike Srbije, dao naš novac za ovo smeće (reč je o koprodukciji).

U programskom smislu, pun pogodak ove godine bila je retrospektiva fimova Kobajaši Masahira, odluka da se debitant Juja Iši uvrsti u program sa četiri svoja filma i novo izdanje programa Roterdamerung koje po kvalitetu i žanrovskoj raznolikosti na najbolji način odslikava stremljenja ovog festivala. Kvalitet korejskih filmova je ove godine bio razočaravajući.

Na kraju, posle deset dana uzbudljivih projekcija i kvalitetnih žurki moram da se zahvalim ekipi iza šanka na prvom spratu festivalske dvorane Dulen, koja je vodila rat sa organizacijom festivala, to jest gasila propisanu džez muziku i puštala minimal preko razglasa.

Do sledeće godine na istom mestu, vežbajte po bioskopima i klubovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.