Moderan, sa stilom

Izvor: Politika, 10.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderan, sa stilom

Čitale su ga generacije, izaziva prijatna sećanja na detinjstvo i mladalačko doba i, što je najvažnije, njemu se veruje

Najstariji magazin na našim prostorima za sve radoznalce od 7 do 107 godina, "Politikin zabavnik", dobitnik je nagrade "Superbrend" u kategoriji štampanih medija i izdavaštva. List koji već 67 godina donosi zanimljive rubrike iz raznih oblasti – novosti iz sveta, nesvakidašnja dešavanja, priče iz života, teme iz istorije, muzike, sporta, biljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i životinjskog sveta, savremenih tehnologija i stripa, robna je marka koja je u ovom domenu prepoznatljiva u Srbiji, ocenio je žiri. Glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika" još od 1989. godine je Zefirino Grasi, koji priča o duhu ovog lista i njegovim vernim čitaocima.

– "Zabavnik" je dete "Politike", i ljudi su za njega vezani lepim emocijama. Čitale su ga generacije, izaziva prijatna sećanja na detinjstvo i mladalačko doba i, što je najvažnije, njemu se veruje, kaže Zefirino Grasi. – Nismo list koji prati modu i trendove, pre se odlučujemo za stil. Premda novo vreme iziskuje promene i u dizajnu, podmladili smo tim ilustratora – ilustracije su svedenije, list izgleda ujednačeno i nije prešaren.

S obzirom na to da je popularni magazin proglašen najboljom robnom markom, Grasi nam govori i o promenama u vizuelnom identitetu poznatog lista. Dizajner Mirko Ilić dao je uredništvu neke sitne sugestije, ali im i poručio: "Ne dirajte mi 'Zabavnik'!", a Grasi dodaje da list doteruju i osvežavaju koliko je to moguće, ali ipak ostavljaju da tradicija bude prepoznatljiva.

Nedeljnik za mlade duhom prvobitno je okupljao beogradski krug intelektualaca, građansku levicu okrenutu više ka Parizu nego ka Rusiji. Vladislav Ribnikar, Dušan Timotijević, Marko Ristić, Rastko Petrović, kasnije Ljubinka Bobić, Đorđe Lobačov, i drugi, bili su napredna ekipa koja je započela priču oko ovog lista. Danas su saradnici magazina profesori univerziteta kao i akademici, a lingvista Ivan Klajn, na primer, skoro 30 godina prevodi i daje sugestije oko prevoda stripova u "Zabavniku"...

Kada se pojavio 1939, "Zabavnik" je izlazio dva puta nedeljno (utorkom i petkom) u tiražu od 40 000, a sa latiničnim i slovenačkim izdanjem 1975. godine dostiže fantastičnih 330. 000 primeraka. Danas se štampa samo na srpskom, i na ćirilici, i kao takav distribuira u inostranstvo.

Sada, nažalost, televizija ima ulogu da okupi porodicu, smatra Grasi, a "Zabavnik" kao fini građanski list može da bude dodatna porodična tema za razgovor. Tu su zanimljivosti iz svih sfera duha, prilagođene radoznalim laicima, i u tome je, prema njegovom uverenju, "Zabavnikova" tajna. Ne zaboravimo i obilje kurioziteta i riznicu "blesavih" zanimljivosti tipa: da li ste znali da belo vino, za razliku od crnog, nije bolje što je starije; ili da je mala verovatnoća da osoba slepa od rođenja postane pušač, a da su noju, moliću lepo, oči dvostruko teže od mozga! Sve ovo uz nezaobilaznog Šilju, Mikija i Paju.

-------------------------------------------------------------------------

Šta je "dragička"

I taman kada smo mislili da ovaj list ima odgovore na sva pitanja, evo šta se dogodilo. Čitaoci su pisali "Zabavniku" da im odgovori kako je reč "dragička" dobila svoje značenje. Konsultovani su znalci i etimolozi, ali u odgovoru koji je potpisala Jasna Vlajić-Popović iz Instituta za srpski jezik SANU, stoji da i posle brojnih traženja, reč nigde nije pronađena.

Zato, uvaženi čitaoci, evo izazova za sve vas. Prošle godine smo, posle dugotrajnog traganja, na inicijativu naše novinarke Rade Saratlić, uspeli da otkrijemo značenje reči "brebanac". Pred nama je "dragička", pa možda postoji neko negde ko zna nešto što mi još ne znamo.

Mirjana Sretenović

[objavljeno: 10.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.