Matisov buket

Izvor: S media, 03.Apr.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matisov buket

Slika francuskog impresioniste Anrija Matisa nastala povodom prve proslave Dana Bastilje posle Prvog svetskog rata, biće ponuđena na prodaju na aukciji u Njujorku.

Slika "Buket za 14. jul 1919", biće na aukciji kod "Sotbija" 5. maja, a očekuje se da bi mogla da postigne cenu između 18 i 25 miliona dolara.

Privatni kolekcionar iz Evrope kupio je to platno 1982. za 1,3 miliona dolara, što je u ono vreme bio rekord za neki Matisov rad.

Šef odeljenja za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << impresioniste kod Sotbija, Emanuel Di Dona izjavio je da ta slika odražava Matisovu radost i optimizam posle završetka rata i teškog perioda u privatnom životu kroz koji je prošao.

Živopisna slika dimenzija 116 sa 89 centimetara, na kojoj je umetnik naslikao buket cveća u vazi na stolu, pre aukcije u Njujorku, biće izložena u Hongkongu i Londonu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.