Informal Mind

Izvor: SEEcult.org, 11.Okt.2014, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informal Mind

Festival “Informal Mind” u Elbasanu u Albaniji pretvoriće od 11. do 15. oktobra ogroman zaboravljeni i napušteni metalurški kompleks iz vremena diktature Envera Hodže u kreativnu laboratoriju savremenih umetničkih praksi internacionalne grupe umetnika.

U organizaciji M.A.M. fondacije iz Tirane, kustosi Ema Andrea, Klod Dedja, Ana Dragić i Sonja Lau, odabrali su 29 umetnika.

Na izložbi učestvuju: Anri Sala, Sislej Xhafa, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Robert Gligorov, Viktor Alimpijev, Alban Muja, Fatmir Mustafa-Carlos, Alban Hajdinaj, Shelbatra Jashari, Fatos Kareem, Milena Jovićević, Edith Pula, Pireva Stones, Boris Šribar, Marina Maković, Sanja Latinović, Ranko Đanković, Conny Karlsson Lundgren, Brilant Pireva...

Projekat “Informal Mind” insistira na kreativnim radionicama i događajima u alternativnim prostorima, čime se, prema rečima organizatora, omogućava neposrednije konzumiranje savremene kulture (performans, video umetnost i multimedijalne instalacije, eksperimentalni teatar, ples, vizuelne umetnosti i arhitektura, eksperimentalna muzika).

S obzirom na veličinu kompleksa u Elbasanu, svaki umetnik će imati svoj “paviljon”, a posetioci će dobiti mape s lokacijama radova, izvođača ili grupe.

Na festivalu učestvuju i dva umetnička para iz Srbije, u izboru ko-kustoskinje projekta Ane Dragić: Sanja Latinović i Ranko Đanković i Marina Marković i Boris Šribar.

Sanja Latinović i Ranko Đanković predstaviće se performativnom instalacijom “Movements: White”, koja se služi pokretom i prenosom materije od izvođača do izvođača kao simbolične manifestacije problema komunikacije (penosa informacije) u savremenom društvu.

Marina Marković i Boris Šribar učestvuju projektom “Azil” kojim, u datim okolnostima, pokušavaju da “izgrade potrebnu infrastrukturu za obavljanje svoje profesionalne prakse, pri čemu nastoje da doprinesu i stvaranju strukture koja je potrebna za kulturno-umetnički razvoj grada Elbasana”.

Publika će imati priliku da neposredno komunicira sa umetnicima na licu mesta i učestvuje u procesu rada tokom festivala.

Izborom tog prostora, kustosi Ema Andrea i Klod Dedja insistiraju na regenerativnoj moći umetnosti u odnosu na prošlost i budućnost.

Prema njihovim rečima, veličanstveni ambijent elbasanskog metalurškog kompleksa inspirisao je sve odabrane umetnike koji će taj “grad duhova” kroz razlicite koncepte suočiti sa više suprotstavljenih priča.

Partneri M.A.M. fondacije u tom projektu su albanska ministarstva za kulturu, prosvetu i za socijalna pitanja i omladinu, gradske vlasti Tirane i Elbasana, Univerzitet umetnosti u Tirani i Nacionalna galerija.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Informal mind: Umetnost transformiše fabrike

Izvor: B92, 11.Okt.2014

Festival “Informal mind”, koji za cilj ima transformaciju napuštenog metalurškog kompleksa u kreativnu laboratoriju savremenih umetničkih praksi, održava se od 11. do 15. oktobra u Elbasanu...Prema rečima organizatora projekat “Informal mind” insistira na kreativnim radionicama i događajima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.