Hor RTS-a na turneji Tragovima Mokranjca

Izvor: RTS, 29.Maj.2018, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor RTS-a na turneji "Tragovima Mokranjca"

Hor Radio-televizije Srbije sutra kreće na desetodnevnu turneju pod nazivom "Tragovima Mokranjca" na kojoj će publici u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji predstaviti remek-dela srpske i ruske muzičke baštine, komponovana u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. 
Hor će uz maestra Bojana Suđića na koncertima izvesti kompozicije Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Sergeja Rahmanjinova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stevana Hristića i Marka Tajčevića, koje se smatraju reprezentativnim ostvarenjima srpske i ruske horske muzike.

Suđić naglašava da je turneja "Tragovima Mokranjca" u zemljama zapadne Evrope je od izuzetnog značaja za promociju tog renomiranog ansambla, koji je od strane evropske kritike, osamdesetih godina 20. veka, smatran jednim od najboljih profesionalnih horova Evrope. 
"Ovo je prilika da pored profesionalnih interpretativnih kapaciteta predstavimo i reprezentativna dela srpske horske literature, čime na najbolji način, u kulturološkom smislu, predstavljamo i našu zemlju", podvukao je Suđić. 
Turneja je, prema njegovim rečima, osmišljena sa idejom da se publici predstavi specifičan način interpretacije duhovne i svetovne muzike, koji je karakterističan za horsku tradiciju pravoslavnih zemalja. 
"Program smo obogatili i delima ruskih kompozitora, želeći da predstavimo široku paletu vokalnih horskih mogućnosti ansambla, izraženu kroz duhovni i svetovni program", rekao je izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio televizije Srbije i šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a.
Na koncertima će biti izvedeni odabrani napevi iz "Osmoglasnika" Kornelija Stankovića, harmonizovani za četvoroglasni hor, potom "Svjati Bože" iz "Opela u b-molu" Stevana Hristića, a prvi deo koncerta biće završen jednim od najatraktivnijih stavova "Vospojte" iz "Četiri duhovna stiha" Marka Tajčevića. 
U drugom delu publika će imati priliku da čuje dva najpoznatija stava iz opusa duhovne muzike Stevana Mokranjca - "Njest svjat" iz "Opela" i "Heruvimsku pesmu" iz "Liturgije", kao i bisere ruske muzike "Bogorodice đevo" i "Blagosloven jesi Gospodi" iz "Svenoćnog bdenija" Sergeja Rahmanjinova. 
Na kraju koncerta Hor RTS-A izvešće Treću i Petu rukovet Stevana Mokranjca, zaokružujući program i značajnim delima srpske svetovne horske literature. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.