Izvor: Arte, 02.Jul.2015, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAF à GOGO

GRAF à GOGO

Francuski Institut u Srbiji, Beograd, Knez Mihajlova 31, 10. jul 2015, "GRAF à GOGO" - izložba francuskih i srpskih street art umetnika, od 14h - street art jam, od 19h - otvaranje izložbe.

izlažu:

EmaEmaEma

http://www.emasdream.com/Linnch

http://linnch.com/
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte <<


Sretan Bor

http://cargocollective.com/sretanbor

Stevan Lončarević alias Ligoff

https://www.flickr.com/photos/tvdoily/

Gregory Banas/Bishop Jeanspezial collective, Paris, France

https://www.flickr.com/photos/bishop_jeanspezial/Joris Goulenok /Jeanspezial

https://www.flickr.com/photos/joristrevorgoulenokKermit Dee /Jekyllethyde.fr

+ street art jam - uživo oslikavanje panoa ispred Francuskog Instituta sa gostima od 14 do 19h - Linnch, Bishop Jeanspezial, Boris Stanić, Rage Freaks, Djuradj Stevanović, i drugi

+ dj set tokom oslikavanja i na otvaranju izložbe Kermit Dee/Jekyllethyde.fr

+ zvanično otvaranje izložbe: 19 h

Izložba traje do 29. avgusta.

"Izložba "GRAF à GOGO" /u slobodnom prevodu sa francuskog slenga: "GRAFF-A-LOT"/ bavi se pitanjem recepcije i tretmana ulične umetnosti u različitim art sistemima, i mogućim razlikama između njenog uličnog i galerijskog konteksta. Ovom prilikom, biće predstavljeni grafički radovi velikog formata jednog broja beogradskih i pariskih autora, kojima je zajedničko to da su se u jednom periodu svog razvoja bavili ili se još uvek

bave street artom. Neki od njih su imali priliku da budu primećeni od strane kuratora, galerija, brendova i kolekcionara, te da nastave svoju karijeru nizom galerijskih izložbi i komercijalnih angažmana, zadržavajući isti stil rada i ostajući pritom primarno aktivni u polju street arta, dok su neki od njih nastavili razvoj i u drugim domenima, isporučujući jednako kvalitetna ostvarenja u domenu animacije, ilustracije, videa, dizajna i muzičke produkcije.

Koje su spoljne okolnosti i unutrašnji motivi uticali na autore da, nakon inicijalnog proboja na street art sceni, nastave istraživanja i razvoj u navedenim pravcima, da li se danas i u kojim sredinama može biti isključivo street art umetnik bez dodatnih angažmana, kako sami autori shvataju svoj identitet i da li je street art ograničavajući termin po njihove autorske kapacitete, neka su od pitanja koja mogu biti predmet debate tokom trajanja same izložbe." - Vladimir Palibrk, kurator izložbe.

Gostovanje francuskih umetnika omogućeno je zahvaljujući podršci Francuskog Instituta u Beogradu, Ministarstva Kulture Srbije, Boombarstick street art festivala i Grada Pančevo, a u okviru projekta "Street art rezidenture", koji se već drugu godinu za redom sprovodi u Pančevu u organizaciji Udruženja za razvoj kulture "Elektrika".

Autori:

EMAEMAEMA

http://www.emasdream.com/

https://www.facebook.com/emasdream?fref=ts

- nakon serije ranih radova po veoma maštovito odabranim javnim lokacijama koje otkrivaju naprednu veštinu urban stalkinga, EmaEmaEma aka Emilija Radojičić je učešćem u nizu grafičkih, video i muzičko-scenskih projekata tokom poslednih par godina manifestovala podjednako vitalan i raskošan senzibilitet, negde na uravnoteženoj sredini između veštog čitanja grada i duboko intuitivne komunikacije sa prirodom.

STEVAN LONČAREVIĆ alias LIGOFF

https://www.flickr.com/photos/tvdoily/- već neko vreme poznat kao Dečko koji obećava, Stevan po beogradskim zidovima ostavlja grafite psihodeličnog kolorita i kompleksne linijske strukture, a od nedavno njegove radove možete nositi i na sopstvenoj koži. Aktivan je član muzičkog projekta The Flesh Community.

SRETAN BOR

http://cargocollective.com/sretanborhttps://ello.co/sretanborIlustrator i muralist iz Osijeka, živi i radi u Beogradu. Njegovi noviji

radovi bave se istraživanjem komunikacijskih potencijala linije, boje i

oblika na intuitivnim i nadčulnim nivoima ljudske percepcije.

VANJA VIKALO LINNCH

http://linnch.com/http://rudnik-film.com/https://www.facebook.com/sinestezijafestival?fref=ts

- osim javno dostupnih radova putem kojih je već duže vreme prisutan na street art sceni, ovaj mladić vredno kuva u svojoj studijskoj laboratoriji profesionalne animacije, video spotove za popularne bendove, dizajnove za majice i razne vrste merchandajza, a svojim učešćem u organizaciji i osmišljavanju festivala SINESTEZIJA u Herceg Novom pre par godina dao je neprocenjivu podršku ustoličavanju i razvoju regionalne street art scene.

GREGORY BANAS /Jeanspezial

https://www.flickr.com/photos/bishop_jeanspezial/JORIS GOULENOK Jeanspezial

l

https://www.flickr.com/photos/joristrevorgoulenok

http://jeanspezial.tumblr.com/

https://www.facebook.com/pages/Jeanspezial/161469633866265

Članovi osnivači sedmočlanog pariskog kolektiva JEANSPEZIAL, Greg Bishop i Joris Goulenok bave se street artom, štampom postera u raznim tehnikama, dizajnom i motion designom. Kolektiv Jeanspezial postoji od 2002. godine, a od 2014-te aktivni su u okviru prostora Bunker 105, koji je neka vrsta hibrida izmedju ateljea, studija, kancelarije i kreativnog gnezda u kom rade i kroz koje cirkulišu brojne figure pariskog grafičkog i muzičkog elektronskog undergrounda.

KERMIT DEE -

Jekyllethyde.fr

https://www.facebook.com/jekyllethydeparis?fref=ts

- Jekyll et Hyde je projekat pokrenut 2008. godine sa namerom da bude online magazin posvećen elektronskoj muzici i vizuelnim umetnostima. Vrlo brzo njihove aktivnosti se proširuju na organizaciju brojnih izložbi, produkciju štampanih materijala i bukiranje kultnih imena sa evropske scene elektronske muzike. DJ Kermit Dee trenutno je resident i buker u legendarnom pariskom klubu Rex. U Beogradu će se predstaviti popodnevnim miksom tokom oslikavanja panoa ispred Francuskog Instituta, kao i izborom printova nastalih u produkciji Jekyll Et Hyde.

Nastavak na Arte...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.