Belef 2011: Lajbah, Hesler, Ulaj, Rambo...

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belef 2011: Lajbah, Hesler, Ulaj, Rambo...

Jubilarni, 20. Beogradski letnji festival (Belef) biće održan od 15. jula do 7. avgusta pod sloganom "Audio Visual 21st Century - AV 21", najavljeno je danas u Skupštini Beograda koja je osnivač ovog festivala.

Gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner na konferenciji za novinare istakla je da će akcenat biti na audio-vizuelnom delu programa, koji predstavlja presek najaktuelnijih događanja na svetskoj umetničkoj sceni.

"Belef će tematski obuhvatiti odnose tehničko-tehnološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razvoja, prirode, kojoj preti uništenje i čoveka kao pokretača, ali i objekta promena", objasnila je ona.

Karte od 300 do 600 dinara

Direktor Belefa Vladan Cerović rekao je da će ulaznice za koncerte, kojih ima ukupno 13, koštati od 300 do 600 dinara, za predstave u zatvorenim prostorima 600 dinara, a ostali programi biće besplatni za publiku.

Avžner je dodala da će uz mnoštvo raznolikih sadržaja - savremeni ples i performanse, klasičnu i modernu muziku, dokumentarne filmove, izložbe skulptura i karikatura, Belef prvi put imati i ekološke programe, radionice za decu i programe posvećene inkluziji osoba sa invaliditetom.

Umetnički direktor Belefa, scenograf Aleksandar Denić rekao je da će se u okviru cele manifestacije scenska, muzička i vizuelna umetnost preplitati, a ciljevi ovakvog koncepta su afirmisanje umetničkih vrednosti, animacija i edukacija publike, kao i izgradnja novih estetskih i vrednosnih kriterijuma.

Na svečanom otvaranju Belefa 15. jula na Kolarcu koncert "Od Španije do Rusije - Put u dubinu duše" održaće mecosopran Ana Hesler uz klavirsku saradnju Enrikea Bernalda de Kirosa.

Iste večeri na Kalemegdanu će biti priređen vatromet i koncert Ramba Amadeusa.

Za zatvaranje festivala 7. avgusta, na Letnjoj sceni na Kalemegdanu najavljen je nastup slovenačke grupe "Lajbah".

Bez smanjenja budžeta

Grad je za 20. Belef izdvojio 21 milion dinara, što je isto kao i prošlog leta. "Ponosni smo što smo u budžetski teškoj godini uspeli da ne smanjujemo sredstva za ovaj festival", rekla je Avžner.

Sve koncerte pratiće specijalno za njih pripremljene video projekcije. Grupa VJ-a (video-džejeva) sa mobilnom opremom prikazivaće svoje radove po gradu i upotpunjavati i druge delove programa Belefa.

Konceptualni umetnik Uve Lajsipen, koji nastupa pod imenom Ulaj, održaće na Belefu radionicu i izvesti performans pod nazivom "Voda razlivena od izvora do čoveka", kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici.

Scenski stvaralac Luj Filip Demer gostovaće u Domu omladine sa plesnom predstavom "Tiller Girls" u kojoj igraju samo mali roboti, dok će u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" biti prikazan 3D stereoskopski spektakl "Versus" iz Austrije.

Filmski program, pod vedrim nebom na Kalemegdanu, realizuje se u saradnji sa festivalom dokumentaraca "Sedam veličanstvenih", a književni program vodiće novinar Velja Pavlović.

U okviru Belefa na Kalemegdanu će 26. jula biti izveden multimedijalni spektakl "Egipat u Beogradu", koji je bio najavljen prošlog meseca, ali je morao da bude odložen zbog loših vremenskih uslova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.