Izvor: Blic, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebi Bol

Bebi Bol

Prosečni, polusvesni izvođači, zajedno sa svojim producentskim timovima (ko ima) po pravilu se trude da uhvate makar i poslednji vagon trendovskog voza. Onima koji prečku proseka preleću u visokom luku ponekad se dešavaju potpuno suprotne situacije, pa se novi trend prilagodi pevaču. Upravo ta veoma retka stvar desila se sa novim albumom Bebi Dol na etiketi Mascom: svet zapljuskuje talas ploča sa obradama standarda, tradicionala i evergrina, koje potpisuju zvezde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u rasponu od Roda Stjuarta do Nore Džons.

Reč je o naglašeno kreativnom pristupu, koji zaista podrazumeva 'obrađivanje' tuđeg materijala, u snažnom individualnom ključu. Pesme se neobično brižljivo biraju – to je početni, ali nikako i manje značajan, element kreacije - tako da budu što bliže ideološkom arhetipu sa kojim se određeni izvođač identifikuje. Bebi Dol već godinama izvodi žanrovski vrlo široko postavljene standarde, na ličan, trenutno prepoznatljiv način (ako i ne prepoznate pesmu, prepoznaćete vokal i način interpretacije), uvek s radošću, nikad bez bola, ali ih do sada nije snimila. Koncert u Ateljeu 212 pre nekoliko meseci mogao je biti jednokratna, uspela egzibicija, ali se pretvorio u novi album, koji će sutra uveče biti promovisan sličnim kamernim, intimnim koncertom, ovoga puta u Pozorištu na Terazijama. Na kraju prikaza prethodnog albuma Bebi Dol 'Ljuta sam...', pre skoro pet godina, dozvolio sam sebi slobodu da predvidim da delovi tom prilikom, posle dugog vremena, razbijene tišine nikada više neće biti pokupljeni i ponovo zalepljeni. Neka predskazanja, čak i ako su rezultat želje, a ne stvarnog dara prekognicije, očigledno se ipak ostvaruju.

Guščji IQ

Nedavno je iz zemlje gde nazvati nekoga piletom znači veliku uvredu, 'Nacionalna geografija' pružila dva pernata primera testiranja inteligencije na životinjama.

Snimali su noja i gusku kako neguju svoje potomstvo, odnosno leže na jajima... Noj, jedino pred opasnostima koje prete njegovom leglu ne zabada glavu u pesak, štaviše, na radost istraživača, prima u svoje gnezdo i jaja drugih ptica iz jata kojem pripada. Ali tu počinje nevolja. Nojeva jaja su golema i mada je i sam kabast, nije dovoljno prostran da pokrije sve ono što mu se poturi u gnezdo. Tada noj-matica izbacuje pojedina jaja koja su višak, ali tako da nikada ne izbaci svoja jer ih može, iako su za nas skoro istovrsna, sasvim dobro razlikovati od tuđih. Istraživači su to protumačili kao visok stepen inteligencije iako je meni ličilo više na izraženi nagon održanja vrste.

Onda su snimali divlju gusku u sličnim okolnostima. Ona uredno unosi ispod sebe sve što liči na jaje i što se nađe blizu njenog gnezda. Podmetnuli su joj kokošje jaje i ona ga je podvukla ispod sebe. Zatim su joj poslavili 'matrušku', onu rusku lutku koja u sebi krije čitav niz istih, ali manjih lutaka - guska je uzela i nju. Na kraju su joj približili i plastičnu kocku crvene boje koja je samo po veličini podsećala na jaje. Guska je kljunom, sa malo poteškoća, ubacila i to 'jaje' u gnezdo.

Mada pokazuje znatan smisao za socijalno ponašanje, istraživači su zaključili: 'Guska je glupa.'

Onda se setim da u Japanu postoje četvrtasta jaja koja su proizvedena tako da budu lakše pakovana... Imajući i vidu sve što nas ovih dana na državnom i političkom planu snalazi, pitam se da li je guska baš glupa ili pored instinktivnog pokazuje i brigu za tranziciono ponašanje.

Koja će od pilećih strategija biti prijemčivija za očerupanu i izmrcvarenu Srbiju u danima koji joj predstoje? Da li će stajati između brojanja svojih jaja i zabadanja glave u pesak ili će prihvatiti ponešto što joj realnost baca pred gnezdo? Od silnog kokodakanja, to se ne može sa sigurnošću razabrati.

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.