Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 11:53

Амерички дипломата признао да је шпијунирао за Кубу више од 40 година

Бивши амбасадор САД у Боливији, Виктор Мануел Роха признао је да је шпијунирао за Кубу 40 година.
Виктор Мануел Роха (73) оптужен је да је прослеђивао информације комунистичкој Куби од 1981. године, док је службовао у САД.
Током саслушања на суду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Мајамију, бивши амерички дипломата и амбасадор у Боливији, изменио је исказ и признао да је шпијунирао за Кубу.
Пресуда Рохи ће бити донесена 12. априла.
Докази који су истраживачи током случаја сазнали садрже информације да је Роха деценијама шпијунирао за Кубу, бившег кубанског председника ословљавао "командантом", а САД називао "непријатељским".
Случај Рохе илуструје како су кубаске обавештајне службе надмудриле службе САД, рекао је за Би-Би-Си прошлог месеца Џејмс Олсен, бивши директор контраобавештајне службе Централне обавештајне агенције (ЦИА).
"Он је издајник. Он је издао нашу земљу. Мислим да је то за презир и мислим да неће поново угледати светлост дана", каже Олсен.
Мануел Роха је највећи део дипломатске каријере провео у државама Латинске Америке. После дипломатске службе наставио је да ради као специјални саветник Јужне команде САД, дела америчке војске који надгледа Кубу.
Како је шпијун разоткривен Тајни агент Федералног истражног бироа је, новембра 2022. контактирао Мануела Роху путем Вотсапа (WhatsApp) апликације и представио се као обавештајац кубанске службе уз поруку "Твоји пријатељи из Хаване", наводи се у документима.
Роха је током три састанка, које је имао са прикривеним агентом истражног бироа, почео да открива информације о времену када је радио као тајни агент за владу Кубе, наводи се у оптужујућем документу.
Агент који се представљао као кубански шпијун је упитао Роху "Да ли сте идаље уз нас?", а Роха је био љут што се испитује његова лојалност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.