Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 17:02

Ко је била Анујка, "банатска тровачица" из 19. века

Баба Анујка је крајем 19. и почетком 20. века живела у селу Владимировац, а остала је упамћена као "банатска тровачица". Лаковерним грађанима је продавала раствор отрова уместо лека и на томе зарађивала. Причу о њој и методама које је користила сакупио је у књигу професор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Шимон Ђармати.
Када би се десила необјашњива смрт у Банату у годинама око Првог светског рата сви би помињали име Ане Драксин Дее из Владимировца, познатије као баба Анујка. Она је у то време лаковернима, али и злонамернима продавала раствор за лечење тешких болести, а то је уствари био отров.

"Знала је колико треба да направи процентуални раствор мишомора и зато је било њено питање, колико је тежак тај проблем? Јер се увек отров одређује према телесној тежини", објашњава Шимон Ђармати, аутор књиге.
Злоупотребе Анујкине "бајане водице" су биле честе, па се сумња да је од њих страдало између 50 и 100 људи. Незнање и лаковерност су грађане доводили до ових жена којих је надрилекарство било занимање.
"Оне су биле те које су лечиле становништво. Знало се да су оне надарене за то. Дакле оне нису никакве школе завршавале, али то се преносило са колена на колено и увек се преносио тај дар женском детету. Али, оне се никад нису тако декларисале, већ су оне говориле да су помагале људима", истиче Јелена Манојловић, кустос Музеја за историју фармације.
Баба Анујка се на Суду бранила, да је била само трговац и да је помагала људима у невољи.
"Олакшавајућа околност за њу је била јер она није знала ко је тај кога она трује. Они су дошли да купе отров, она им је продала отров. И онда се само понекад распитивала, јел шта беше с оним?", наводи Шимон Ђармати, аутор књиге.
Анујка Дее је 1929. у панчевачком Суду осуђена на 15 година робије. Казну је издржавала у Пожаревцу, а пошто је имала више од 90 година пуштена је на слободу 1936.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.