Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 14:41

Хамас предлаже примирје у три фазе у трајању од 135 дана; ИДФ: Десетине хамасоваца убијене у Кан Јунису у последња 24 часа

Рат Израела и Хамаса – 124. дан. Хамас предлаже примирје у три фазе у трајању од 135 дана које би се финализирало споразумом о окончању рата. Амерички државни секретар Ентони Блинкен и израелски званичници разматрају одговор Хамаса на предложени оквир споразума. ИДФ: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Десетине хамасоваца убијене у Кан Јунису у последња 24 часа.
Хуманитарни посматрачи Уједињених нација навели су да наредбе за евакуацију обухватају две трећине Газе.
Министарство здравља у Гази које је под контролом Хамаса саопштило је да је најмање 27.585 Палестинаца убијено, а 66.978 рањено од почетка сукоба 7. октобра.
Главни израелски војни портпарол контраадмирал Данијел Хагари рекао је да је 31 од преосталих талаца у Гази проглашен мртвим.
Израелски активисти, укључујући и чланове породица отетих, већ данима блокирају прелаз Керем Шалом како би спречили улазак хуманитарне помоћи у појас Газе.
После посете Саудијској Арабији, амерички државни секретар Ентони Блинкен боравио је у Каиру где је о могућности успостављања прекида ватре у Гази разговарао са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем да би потом отпутовао у Катар.
Блинкен је пред новинарима у Катару рекао да ће у среду са израелским званичницима разматрати одговор Хамаса на оквир споразума за ослобађање талаца као део нове хуманитарне паузе у борбама у Гази.
Високи званичник Хамаса Гази Хамад рекао је Ројтерсу да та паравојна група намерава да ослободи највећи могући број Палестинаца који се налазе у израелским затворима.
Јеменски Хути које подржава Иран Хути тврде да су гађали два брода у Црвеном мору. Запретили су да ће "додатно заоштрити" ситуацију у том подручју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.