Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 09:25

УН захтевају истрагу о убиству више од 110 Палестинаца; САД блокирале саопштење у ком се Израел криви за напад у Гази

Рат Израела и Хамаса – 147. дан. У најновијем нападу израелске војске у централној Гази погинуло je најмање четворо цивила, дан након што је у смртоносном инциденту у северном делу Газе страдало више од 110 особа. Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш каже да убиство >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << више од 100 људи који су чекали хуманитарну помоћ захтева ефикасну и независну истрагу. САД су блокирале саопштење СБ УН које је предложио Алжир, а подржале арапске земље, у којем би израелске снаге биле окривљене за јучерашњи инцидент.
Више од 100 Палестинаца је убијено, а 760 рањено у израелском нападу на људе који су чекали помоћ на северу Газе, тврде власти у тој енклави.
Извор агенције Ројтерс наводи да су војници отворили ватру на гомилу јер су се "осетили угрожено".
Хамас је упозорио да би могао да обустави учешће у преговорима о ослобађању талаца након напада на цивиле који су чекали у реду за помоћ. 
Потпарол израелске владе Ави Химан, са друге стране, изјавио је да смрт Палестинаца, који су погинули чекајући испоруку хуманитарне помоћи, представља трагичан догађај али је навео да је према прелиминарним извештајима, до инцидента дошло због тога што су возачи камиона из Газе с товаром упали међу гомилу.
Реаговао је председник Палестине Махмуд Абас који је поручио да Израел сноси пуну одговорност за смрт Палестинаца као и да ће одговарати пред међународним судовима.
Огласила се и Бела кућа која је саопштила да испитује извештаје према којима су израелске снаге отвориле ватру на Палестинце који су чекали хуманитарну помоћ у близини града Газа, описујући то као "озбиљан инцидент".
Са друге стране, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је изјавио да расте притисак да се заустави рат у Гази, али је истакао да ће му се одупрети и да ће се офанзива у Појасу Газе наставити до потпуне победе.
Додао је да ће се поред сукоба у Кан Јунису, ИДФ фокусирати и на борбе против Хамаса у централном делу Појаса Газе и Рафи, граду на граници са Египтом.
Министарство здавља у Гази саопштило је да је још четворо деце преминуло од дехидрације и глади у болници Камал Адњан, а да је преко 30.000 Палестинаца убијено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.