Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 17:35

Истрага против 11 осумњичених да су оштетили "Симпо", "ЦГ Трејд" и буџет Србије за више од 90 милиона

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду покренуло је истрагу против 11 осумњичених за фалсификовање исправа и прање новца. Они су, како се сумња, оштетили привредна друштва "Симпо – Врање", "ЦГ Трејд" доо, као и буџет Србије, за више >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од 90 милиона динара.
Осумњичени, њих 10, саслушани су у тужилаштву у четвртак и петак, након чега је тужилаштво предложило Вишем суду у Београду да према четири осумњичена одреди притвор, док је осталим осумњиченима укинуто задржавање и они ће се у даљем току поступка бранити са слободе, објављено је на сајту Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Један осумњичени је од раније недоступан правосудним органима Србије.
Притвор је предложен за Р. И, Д. Ђ, Н. Л. и В. Л. да не би утицали на сведоке и друге окривљене и да не би у кратком временском периоду поновили кривична дела.
Одлуком судије за претходни поступак Вишег суда у Београду осумњиченима је одређен притвор.
Сви осумњичени су изнели своју одбрану на саслушању, изузев Р. И. који се бранио ћутањем.
Шта се осумњиченима ставља на терет Осумњиченима се на терет ставља да су користећи документацију о наводном власништву коју су претходно фалсификовали, оверавали код више јавних бележника и тако довели у заблуду ову службу, која је након тога јавнобележнички запис проследила Републичком геодетском заводу на упис.
На тај начин они су, како се сумња, дошли у посед непокретности која се налази у власништву привредног друштва "Симпо-Врање", па су тако вршећи криминалну делатност у намери да прикрију и лажно прикажу незаконито порекло имовине, на овај начин стечене непокретности продавали савесним купцима при чему су оштетили ово привредно друштво и противправно прибавили имовинску корист од 38.852.270 динара.
Постоје основи сумње да су они у групи која је шире деловала, од 2020. године до данас, пословни простор чији је неспорни власник привредно друштво "Симпо-Врање", на основу фалсификованих исправа и малверзацијама продали савесном купцу чиме су прибавили корист у износу од 180.000 евра.
На исти начин, осумњичени М. М. је стекао власништво над пословним простором, а кога су као фиктивног власника ангажовали осумњичени С. М. и Н. Л.
Осумњичени су непокретност фиктивно даље продали осумњиченом В. Л., а потом савесном купцу, како би на тај начин прикрили своју криминалну делатност и порекло имовине.
Такође се сумња да су осумњичени имовину велике вредности, чији су прави власници физичка и правна лица, као и Србија, на основу фалсификованих исправа продавали или вршили пренос имовине, иако су знали да она потиче из криминалне делатности, и на овај начин оштетили привредно друштво "ЦГ Трејд " доо и буџет Републике Србије за 52.972.929 динара.
Захваљујући сарадњи са Републичким геодетским заводом, утврђене су све чињенице у вези са овим незаконитим радњама и спречено је да већи број грађана и фирми буде оштећено, наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.