Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 21:55

Одговор Црте на гостовање Владимира Орлића у емисији "Таковска 10"

Удружење Црта доставило је допис РТС-у у коме одговара на информације које је саопштио Владимир Орлић, гостујући у емисији "Таковска 10", 6. фебруара ове године. Црта тврди да је Орлић том приликом "изнео непотпуне и неистините информације".
Kако се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наводи у захтеву Црте, гостујући у емисији "Таковска 10", гост Владимир Орлић саопштио је следеће информације: 
"Је л' знате ко је верификовао? Је л' знате ко је утврдио да је тај бирачки списак тачан? Па ови њихови генији, ова њихова Црта. Ево вам званична одлука, слушајте ово: Одлука Владе Србије о образовању Радне групе за верификацију јединственог бирачког списка. Сад вам они и та њихова Црта причају, није добар бирачки списак, а у радну групу Владе Србије именован Раша Недељков из Црте. Па онда две подгрупе има... Само да чујете ово људи... У подгрупу за статистичку подршку се именује, између осталих, Вујо Илић – Црта. Па у другу подгрупу за правна питања се именују Павле Димитријевић – Црта, Владана Јараковић – Црта, Владимир Тупањац – Црта. Дакле, пола тога ради, као што видите, Црта и утврдила да је добар бирачки списак верификовала га.”

У одговору достављеном РТС-у, Црта тврди да је Владимир Орлић саопштио непотпуне и неистините информације:
– Да је Црта утврдила да је бирачки списак тачан;
– Да су Црта, односно њени поименично наведени представници, у Радној групи за верификацију бирачког списка и подгрупама за статистичку подршку и правна питања утврдили да је бирачки списак добар и верификовали га.
Будући да водитељ програма није ни покушао да изношењем чињеница демантује неистине које је саопштио Владимир Орлић, овим одговором указујемо на то да Црта, нити Раша Недељков, Павле Димитријевић, Вујо Илић, Владимир Тупањац и Владана Јараковић, као њени представници у Радној групи за верификацију бирачког списка и подгрупама за статистичку подршку и правна питања, нису утврдили да је бирачки списак добар и тачан нити су верификовала бирачки списак, у прилог чему говоре следеће чињенице:
– Влада Републике Србије основала је 26. септембра 2019. године Радну групу за верификацију бирачког списка чији је задатак био разматрање питања могућности и начина спровођења верификације, односно анализе и провере тачности јединственог бирачког списка.
– У Радну групу именовани су представници државних органа, представници домаћих удружења за посматрање избора (Црта, Цесид), као и релевантни експерти и представници академске заједнице, а њен рад су посматрали представници међународних организација за посматрање избора (ODIHR, IFES, ENEMO, NDI).
– Радна група је од оснивања до 10. фебруара 2021. године одржала укупно шест састанака током којих је усвојила Пословник о раду и Методологију за верификацију јединственог бирачког списка. Поред тога, усвојен је и предлог текста Споразума о сарадњи између Министарства државне управе и локалне самоуправе и Удружења Црта. Додатно, сачињена је и Процена утицаја обраде података о личности у оквиру верификације бирачког списка на заштиту података о личности.
– Споразумом између Министарства и Црта одређене су улоге двеју страна потписница на начин да Министарство спроводи верификацију бирачког списка, док Црта има статус посматрача у корацима наведеним у Споразуму, што је за циљ имало да се обезбеди да целокупан процес буде спроведен независно и објективно према утврђеној Методологији.
– Министрство је 12. октобра 2020. од Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности затражило мишњење о усклађености усвојених докумената са одредбама Закона о заштити података о личности.
– Позвавши се на мишљење Поверника, Министарство је 24. децембра 2020. године писаним путем обавестило чланове Радне групе о томе да активности верификације бирачког списка неће моћи да буду настављене у складу са предлогом Споразума између Министарства и Црте, као и да ће анализу стања ЈБС наставити самостално, уз учешће Управног инспектората.
– Електронска седница Радне групе одржана 10. фебруара 2021. била је последња на коју су позвани представници Црте.
– Будући да се нису створили услови да Црта учествује у процесу верификације Јединственог бирачког списка у складу са међународно признатим стандардима, Црта након 10. фебруара 2021. године није учествовала у раду Радне групе нити има сазнања о евентуалном наставку рада Радне групе. Представници Црте током свог учешћа у раду Радне групе нису умали увид у бирачки списак.
Све наведено говори у прилог томе да су о удружењу Црта и њеним представницима у Радној групи и подгрупама за статистичку подршку и правна питања у програму РТС1 изнете неистините информације, узевши у обзир да они:
– нису утврдили да је бирачки списак тачан,
– нису утврдили да је бирачки списак добар,
– нису верификовали бирачки списак, наводи Црта у одговору достављеном РТС-у.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.