Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 13:34

Пут Западног Балкана ка зеленој агенди - потребан стратешки другачији приступ заштити животне средине

Заштита животне средине, екологија, спречавање утицаја климатских промена и енергетска транзиција постају из године у годину све важније теме и у региону Западног Балкана. У земљама региона потребне су стратешке промене у политици животне средине, а зелена транзиција >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је прилика за нове инвестиције, поручено је на “Лук ап“ конференцији о енергетици и животној средини.
На Копаонику се одржава друга регионална "Лук ап" конференција чија је тема екологија и енергетика.
На скупу који је окупио око 500 представника компанија, институција, стручњака из Србије, региона и Европске уније траже се решења за финансирање зелених бизниса, декарбонизацију енергетског сектора, прилагођавање на климатске промене и за опстанак малих и средњих предузећа на конкурентном европском тржишту.
Са конференције је поручено да су на Западном Балкану потребне стратешке промене у контексту животне средине и зелене транзиције.
Посебно је наглашен значај пољопривреде у зеленој транзицији, а стратешки циљеви су наводњавање, пошумљавање, као и помоћ државе пољопривредницима за прелазак на зелену агенду.
Скуп је окупио стручњаке из различитих области, а о важности конференције за РТС су говорили Жарко Петровић из Програма УНДП-а, проф. Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду, као и Синиша Митровић из Центра за циркуларну економију ПКС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.