Izvor: RTS, 16.Okt.2023, 05:59

Да ли је Јапан пожељнија дестинација од САД за највећег светског произвођача чипова

Тајвански џин у области производње полупроводника "ТСМЦ", који је до сада чипове правио само код куће и у матици Кини, одлучио је да у склопу нове стратегије развоја производних капацитета ван подручја која могу бити захваћена евентуалним ратним сукобом између >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пекинга и Тајпеја изгради чак две (скупе) фабрике у Јапану.
"ТСМЦ" је, наиме, 2020. године објавио план да једно од нових постројења у иностранству изгради у САД, док је одлуку да подигне своју прву фабрику у Јапану обзнанио 2021. Ипак, производња у Јапану не само што ће почети раније него у САД, већ су Тајванци управо одлучили да због повољних услова у Земљи излазећег тамо изграде још једно, веће и скупље, постројење.

Највећи светски произвођач чипова по уговору тајванска компанија "ТСМЦ" изградиће у јапанском граду Кумамотоу чак две фабрике полупроводника, јављају медији у Источној Азији.
У том урбаном центру на јужном јапанском острву Кјушу при крају су радови за успостављање фабрике "ТСМЦ" која ће производити чипове с електричним колима промера између 28 и 12 нанометара, али компанија са седиштем у тајванском граду Хсинчу сада најављује изградњу још једног постројења које ће производити напредније чипове промера од 12, односно, шест нанометара.
Што је промер мањи чип је моћнији и тежи за производњу. Куриозитет је да је Јапан, који је осамдесетих година био убедљиво највећи произвођач чипова на свету, сада у позицији да сопственим снагама може да изради само слабије чипове промера до 40 нанометара, због чега се његова електронска индустрија у доброј мери ослања на тајванске, јужнокорејске и америчке полупроводнике.
С друге стране, тајвански "ТСМЦ" (једини на свету) већ масовно производи чипове промера само три нанометра, који су најнапреднија технологија у тој грани индустрије.
Подизање фабрике чипова захтева џиновске инвестиције и друга фабрика "ТСМЦ"-а у Кумаматоу ће коштати, процењује се, преко 13 милијарди америчких долара. Наравно, Тајванци у Јапану могу да рачунају на финансијску стимулацију владе у Токију и пореске олакшице након што постројења почну са радом – већ се најављује да ће у покривању тог трошка јапанска држава учествовати са 30 одсто.
Када се политика умеша у економију До тог улагања "ТСМЦ"-а, који је до сада чипове производио искључиво на Тајвану и у матици Кини, дошло је из политичко-безбедносних разлога.

Наиме, компанија се повиновала притиску владе у Вашингтону која спроводи политику економског одвајања од Кине, која подразумева смањивање зависности од кинеског тржишта и од кинеских снабдевача.
Такође, САД активно настоје да успоре економски развој и војно јачање НР Кине кроз увођење санкција, попут забране извоза и трансфера технологија и знања у области напредних технологија (софистицираних чипова, вештачке интелигенције и квантних компјутера).
У склопу настојања да обезбеди снабдевање производима стратешке важности одвојено од Кине, Вашингтон је протеклих неколико година радио на томе да убеди своје војнополитичке савезнике у Источној Азији (Републику Кореју, Тајван и Јапан) да изместе своје фабрике полупроводника из матице Кине или у њима ограниче производњу само на старије генерације чипова, као и да своје производне капацитете изнова развију у државама савезницама.
За "ТСМЦ" то је практично значило да треба да отвори фабрике чипова у САД, Јапану, па и Европској унији (конкретно, Немачкој), упркос чињеници да су трошкови производње најнижи на Тајвану и у матици Кини, где је и највећа концентрација квалификоване радне снаге.
Све то како би се оформио ланац снабдевања чиповима за потребе електронских, аутомобилских и војних индустрија САД и њених савезника који је потпуно независан од постројења у Кини, па и Тајвану, будући да постоји могућност да то пацифичко острво са 23 милиона становника дође под контролу владе у Пекингу.
Кашњење у САД и напредак у Јапану "Тајванска компанија за производњу полупроводника" ("ТСМЦ") је, дакле, била присиљена да дефинише план улагања у иностранство, тежак преко 100 милијарди долара. У њему посебно битно место заузима изградња фабрике чипова промера четири нанометра у Аризони, која би већ требало да се приводи крају, али касни због недостатка квалификоване радне снаге и других проблема, као што су одлагања у исплати финансијског стимулуса америчке владе и сложени законски прописи.
Она ће са радом, уместо 2024. почети 2025. године.
С друге стране, мада је план тајванске мега компаније, која поседује огромну количину кеша, првобитно предвиђао једно постројење у Јапану, сада је познато да је она већ почела да ради на документацији за подизање и друге фабрике у Земљи излазећег сунца.
Разлоге за то треба тражити у томе што Јапан, нарочито острво Кјушу, има више предности за "ТСМЦ" у односу на САД. Најпре, Кјушу се налази на само око 1.200 километара од Тајвана, што поједностављује логистику потребну за успостављање нове фабрике, штеди транспортне трошкове и чак представља погодност за тајванске инжењере који ће радити у њој, јер ће, ако то желе, моћи да се авионом врате кући и за викенд.
Даље, Кјушу обилује хидролошким ресурсима, што је врло битно, јер се у производњи чипова користе велике количине воде.
Обострана корист Такође, мада су трошкови живота и плате у Земљи излазећег сунца уопште говорећи виши него на Тајвану, Кјушу је регион који је релативно мање развијен и осетно јефтинији за живот од највећег јапанског острва Хоншу, на којем се налазе сви главни урбани центри далекоисточне царевине, тако да тајванска компанија тамо неће имати много веће трошкове у пословању него на сопственом острву.
Јапан поседује и развијену мрежу снабдевача гасом, материјалима и уређајима који се користе у произовдњи чипова. Тамошњи радници су врло вредни и дисциплиновани, не изостају с посла без правог разлога и не протестују (односно, не обустављају производњу) ни близу колико амерички.
Такође, очекује се и да ће крупна јапанска електронска и аутомобилска индустрија у потпуности упити чипове направљене у Кумамотоу, тако да се тајванска компанија с правом може надати добрим пословним резултатима.
С друге стране, захваљујући доласку "ТСМЦ"-а Јапан ће доживети једну врсту економског препорода, јер ће његова индустрија добити стабилан и јефтин извор снабдевања квалитетним чиповима, те профитирати кроз трансфер технологија и знања, који ће онда у будућности омогућити и домаћим произвођачима полупроводника, као што су "Рапидус" и "Кијоксија", да ухвате прикључак са светским лидерима у тој индустријској грани.
Изградња прве фабрике "ТСМЦ"-а у Кумаматоу, вредне преко седам милијарди долара, почела је у априлу прошле године и, тврде поједини медији, биће завршена пре рока следеће године, док би за другу темељи требали да буду постављени наредног лета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.