Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 03:01

Расте значај права на слободан приступ информацијама, али је све више и злоупотреба

Међународни је дан права јавности да зна. У нашој земљи расте свест грађана о значају права на слободан приступ информацијама од јавног значаја, каже повереник задужен да то право штити. Истовремено, указује да расте и злоупотреба тог права.  
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ћутање може бити злато, али и да кошта – бар када је реч о приступу информацијама од јавног значаја. Зато многи, каже повереник, то право злоупотребљавају.

Институција коју води, затрпана је жалбама на рачун месних заједница, школа, домова здравља. Кад жалба прође, дужне су да плате адвокатску таксу од готово 50.000 динара. И ту су неки адвокати видели прилику за добру зараду.
"Такса на жалбу је иста поднели је Влади, НБС или најмањој месној заједници у Србији. Та такса се множи са бројем месних заједница. Повереник је до сада наложио органима власти да морају да исплате преко 22 милиона динара адвокатима и тражиоцима информација, по овом основу. Има појединих адвоката који су зарадили три до четири милиона динара", поручује Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Хиљаде притужби Осим злоупотреба, расте и свест о важности слободног приступа информацијама. Повереник је добио више од 13.000 притужби. Највише основаних је на рачун Министарства за заштиту животне средине – због ћутања и непоступања.
На такво понашање институција жале се и новинари. Зато међународну заједницу брине податак да се тек трећина тих жалби заиста и реши.
"Без приступа информацијама новинари не могу да раде. Њихов задатак је да омогуће истиниту информацију грађанима, а мањак информација од државних институција отвара Пандорину кутију спекулација, што подрива поверење. Мисија ће наставити да ради са Владом на испуњавању медијске стратегије и омогућавању неометаног приступа информацијама од јавног значаја", истиче Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.
За унапређење тог права, традиционално су додељене и награде. Главна награда Сталној конференцији градова и општина. Признање у категорији највиших органа власти, ове године није додељено.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.