МАДАМ ДЕ СТАЛ

Izvor: Objava, 14.Jul.2020, 15:14

МАДАМ ДЕ СТАЛ

Ана Лујза Жермена Некер, баронеса од Штал-Холштајна, познатија под именом Мадам де Стал, била је француска књижевница чији се живот временски поклапао са Француском револуцијом. Активно је учествовала у политичком и интелектуалном животу и принципијелно се противила Наполеоновој владавини.

Мадам де Стал рођена је 22. априла 1766. године у Паризу у угледној породици. Њен отац био је истакнути банкар Жак Некер, генерални контролор краљевских финансија за време владавине Луја XVI, а мајка је држала цењени књижевни салон. Ту Жермена добија прво образовање. Јако млада се удала за шведског амбасадора на француском двору барона од Штал-Холштајна и отворила свој салон. Својим врцавим духом, рано је стекла углед. Прочула се по делу "Писма о делима и личности Жан-Жака Русоа" (1788). У време Француске револуције, у њеном салону су се окупљале присталице уставне монархије. Најблиставији период њене каријере почео је 1794. године, када се вратила у Париз, из којег је била избегла две године раније заплашена победом републиканских снага и
септембарским масакром; њен салон, познат по значајним личностима књижевности и интелектуалне сфере, доживљавао је успон, а она је објављивала политичке и књижевне есеје, од којих се издваја "Трактат о утицају страсти на срећу појединаца и народа" (1796), значајно сведочанство о европском романтизму. Своју прву књигу, роман "Делфина", објавила је 1802. године. Ово је прва књига која уводи женске ликове на овај начин у француску књижевност. Својим усрдним залагањем за слободу мишљења изазвала је незадовољство Наполеона, па ју је он 1803. године протерао из Француске; уточиште је нашла у Швајцарској, у Копеу, где је имала породичну резиденцију. Наполеонова немилост прибавила јој је симпатије његових противника по целој Европи. У Француску се враћа 1814. године, након Наполеонове пропасти, али је Рестаурација у пракси изневерила њен давни сан о уставној, либералној монархији. Њена кћерка се 1816. године удала за војводу де Броја што Мадам де Стал води на честа путовања између Пизе и Париза. Умрла је 14. јула 1817. године у Паризу.

У свом најзначајнијем дело "О Немачкој" (1810) Мадам де Стал се прихватила да упозна Французе са књижевношћу, филозофијом и религијом ове земље. Она је један од првих писаца који је бранио немачки романтизам у Француској. Тежећи да продуби своје идеје и своја осећања, намерно се удаљава од предмета, говорећи о друштвеном положају жена и често се изражава са усхићењем.

Писала је и романе, драме, есеје из области естетике, историографска дела и мемоаре. Надахнула је читаве нараштаје у доба романтизма, нарочито у идејном погледу.

Мадам де Стал интересовала се, између осталог, и за српске народне песме.